Увеличаването на брутната реколта от чесън в Китай за сезон 2017 г. и излишъкът от него в складовете, поставиха под огромен натиск световния пазар и предизвикаха срив на световните цени.

Анализаторите не очакват покачване цените на чесъна преди прибиране на реколта 2018 година.

Китайският експортен бум на чесъна през 2015-2016 г. стимулира производителите на чесън по целия свят да увеличат производството си.

Много фермери, които преди това се специализираха в производството на други зеленчуци се пренасочиха и заложиха на чесъна.

В резултат на това 2017 стана катастрофална и неизгодна за световния пазар на чесън, който носи потенциални рискове - каза китайски търговец в интервю за Глобалната мрежа.

"Новият сезон на чесъна започна. Пазарът е събрал много чесън от страни като Доминика, Пакистан и Бангладеш. Това ще доведе до намаляване на експортните цени за китайския чесън. По-ниските цени ще доведат до увеличаване на поръчките и ще стимулират не само износа, но и допълнителното увеличение на производството ", предупредиха китайски експерти.

"В момента вече имаме увеличено производство на чесън и пълни складове. Протекционистките политики на редица държави, които се опитват да защитят своя производител, едва ли ще донесат желания ефект.

Експортните цени на чесъна ще продължат да падат. Перспективите за следващите две години трудно могат да се нарекат оптимистични.

Нашите производители на чесън трябва да поемат инициативата да намалят производството си и да намалят цените, в противен случай ситуацията ще завърши с глобален колапс ", пишат китайските медии.

По време на среща с тайландска делегация в завода за пакетиране и складиране на чесън в провинциите Джинсян и Шандонг Ли Чжунсюн  от компанията Jinxiang Homage, каза на клиентите си, че цената на китайския чесън вече е достигнала ново рекордно ниско ниво.

В продължение на много години китайският чесън е търсен в цял свят. Обемът на износа за пазарите в Югоизточна Азия е най-висок, а за Европа - най-нисък.

Основните вносители на китайски чесън са Централна и Южна Америка, Югоизточна Азия и Европа.

(По материали от китайските медии)