Подготовката за роене на пчелното семейство е дълъг процес. И той е свързан със снасянето на яйца, което протича на два етапа.

През първия етап - до снасянето на яйца в основите за маточници, майката има оптимални условия за яйцеснасяне. През този период поведението на пчелите към майката не е по различно от това при нормално развитие на семейството. "Свитата" около майката продължава да я храни усилено и тя снася голямо количество яйца. Така бързо запълва с тях питите, стигайки до края на гнездото. След това обаче отношението на пчелите работнички към майката рязко се променя. Свитата от пчели кърмачки около майката се удвоява (20-25 пчели), като често те се натрупват в два слоя. Пчелите в "свитата" и останалите околни пчели са възбудени и майката буквално е обсадена от тях. Кръгът около нея продължава да се стеснява, пчелната майка стои неподвижно в центъра с отпусната глава в килийката пред нея, тялото й е извито на дъга. Кърмачките продължават да я хранят, но й дават малко храна. Понякога тя прави опии да вземе мед от незапечатаните килийки, но пчелите не й позволяват. Майката спира да снася яйца, а при движенията насам-натам тя отделя и губи голямо количество яйца. Ако попадне на пита с по-спокойни пчели, тя за кратко време започва отново да снася яйца,  пчелите се възбуждат и тя отново преустановява яйцеснасянето.

Пчелите принуждават майката да отиде при всяка основа на маточник и да снесе яйце в него. През това време пчелите са отдръпнати встрани и не я безпокоят. Така в продължение на няколко дни майката, обкръжена от възбудените пчели, преминава по всички заложени маточници и снася яйца в тях. И възбудата на пчелите преминава, а с нарастването на майчините личинки съвсем затихва. Пчелите окончателно се успокояват след запечатване на маточниците.

Ситуацията в кошера вече е променена. Майката се движи свободно по питите и около нея почти не се образува "свита". Тя не получава вече пчелно млечице от пчелите кърмачки и е принудена сама да се храни. Понеже не получава белтъчна храна, майката спира да снася, става по-дребна и подвижна и придобива способност да лети. Това е биологически целесъобразно, защото старата майка при роене на семейството излиза с първия рояк.

Пчелите принуждават майката да отиде при всяка основа на маточник и да снесе яйце в него
Пчелите принуждават майката да отиде при всяка основа на маточник и да снесе яйце в него