Кризата в търговските отношения между САЩ и ЕС може да има драматично отрицателно въздействие върху американските доставчици на червени боровинки, за които Европа е основен пазар.

Тази стока е включена в предложения от САЩ списък за облагане с допълнително мито на вноса от ЕС с 25%, в отговор на въвеждането на вносни мита върху американската стомана и алуминий.

В списъка има и стоки като фъстъчено масло, бcърбън и мотоциклети Harley-Davidson.

В същото време американските компании доставят 12% от всички червени боровинки, произведени в страната в ЕС, казва Том Лохнер, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на червени боровинки в Уисконсин.

Това е на стойност около 95 млн. паунда годишно (43 хил. тона), което е много повече от доставките за други региони по света.

"Митото сериозно ще навреди на конкурентоспособността ни на тези пазари", отбеляза Лохнер.

САЩ са най-големият производител на боровинки в света. От 2010 г. производството е нараснало с 20%, докато износът за този период е скочил с 48%.

С отглеждане на боровинки в страната са ангажирани в около 1.2 хиляди ферми. Въпреки това, плодовете са все още продукт на нишов бизнес.

Миналата година са изнесени боровинки на стойност 340 млн. долара, докато общият експорт на селскостопански продукти е за 135 млрд. долара.