Това гласи наредба 1 от 12 март 2018 г. за реда и услвията за издаване на разрешения за отглеждане на растения от рода на коноп /канабис/ за влакно, семена за фураж и храна и за посев, с под 0,2 тегловни процента тетрахидроканабинол в листата, цветните и плодните връхчета, за търговия и контрол, която е обнародвана на 20 март в ДВ бр.25.

Лицата, които отглеждат  коноп на открити или закрити площи трябва да са регистрирани земеделските стопани или юридически лица и да подадат заявление до министъра на земеделието за издаване на разрешение - срокът му на валидност е 3 години.

В 10-дневен срок от всяко засяване трябва да се подава справка за количествата засети семена, а след прибиране на растенията от всяка реколта - декларация за вида и количеството на продукцията. Също до 10 дни след реализиране на продукцията ще се декларират с разходооправдателен документ продадените количества на търговец или преработвател.

Областните дирекции "Земеделие", Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършват контрола при отглеждане и търговия. ИАСАС ще взема проби от посевите с цел определяне на съдържанието на тетрахидроканабинол.