Така ще събирате от полога яйца всеки ден

За да повишите количеството всекидневно снесени яйца в кокошарника, осигурете на носачките балансирана дажба

Обогатявайте я с кореноплоди:

моркови (те съдържат каротин, който повишава яйценснасянето);

картофи - внимавайте да не са мръзнали;

тиквички.

Също така кокошките с удоволствие кълват цвекло, земни ябълки и тикви (те придават наситен оранжев цвят на жълтъка на снесените яйца).

Всички кореноплоди трябва да са добре почистени от земята, внимателно измити и нарязани на дребно.

Добре е да давате на кокошките счукани яйчени черупки

Преди това те трябва да са добре измити и леко запечени във фурната (при температура 100 градуса за 5 минути) или преварени, добре изсушени и след това счукани. Най-добре е счуканите черупки да се дават на кокошките в отделен съд, но може и да се добавят към дневната дажба.

Осигурете на птиците свободен достъп до чиста и прясна вода със стайна температура

Трябва да знаете, че яйценосността рязко намалява при липса на чиста вода за пиене. Най-жадни са кокошките преди сън и веднага след снасянето на яйце.