Как да получите максимална продуктивност

Д-р Валентин Иванов, квмн

Тъй като астрономическата пролет вече е факт, трябва да се помисли за стимулиране на носливостта на кокошките. В края на зимата всеки организъм е крайно изтощен и ако не подсилим птиците, няма как да очакваме максимална продуктивност.

Разбира се, основна е ролята на фуража. Сега имаме възможност да го разнообразим със зелени, пресни и сочни храни. Не забравяйте, че яйцето е в основата си е протеини.

А най-добрите източници на растителни протеини са бобовите култури във всичките им варианти: люцерна, детелина, фий, грах, соя, леща и др. Освен това чрез зелените храни ще осигурите на пернатите и богат набор от витамини. Особено важни са витамините Е и А.

Витамин Д птиците ще си синтезират от слънчевите лъчи.

Витамините от групата В ще си набавят от смеските или от зърнените култури. Но птицевъдите не трябва да забравят, че главният "регулировчик" на цялата полова дейност е витамин Е съвместно с минерала цинк. Черупката не може да бъде оформена без калция, фосфора, магнезия и други минерали, които, макар и в по-малки количества, също са важни.

Най-добрата идея по отношение на минералите е да давате органичен калций на таблетки, които са природно съчетание от 25 минерала с водеща роля на калция, фосфора и магнезия. При това в най-доброто съотношение помежду си. Средната доза е 1 таблетка, счукана на прах, на 1 кг смеска. Ефектът ще се види веднага. Съчетайте калция с витамин Е. Можете да си го набавите чрез най-удобните за прием таблетки от серията Екзо - Еxovit-E, който е много бързо разтворим във вода. За един литър вода са достатъчни 3-5 таблетки. И за да подсилите още малко носливостта, може да използвате и другия продукт на серията Екзо: Exovit-B, който е много добър източник на всички витамини от групата В, включително и на ценния В12.

Разтворете втамини от B-групата и ги прибавете към водата на носачките
Разтворете втамини от B-групата и ги прибавете към водата на носачките