Храни се основно с вредители

Рискувайки върху главите ни да се изсипе цялото възмущение на читателите, смело твърдим, че това "бедно" малко животинче не е чак толкова голямо зло. И дори категорично да отказвате да го причислите към приятелите си на двора, все пак е добре да запазите добрите междусъседски отношения.

При изписване в интернет на думата "къртица" веднага изскачат куп сайтове с предложения как да унищожим "гадината" - хитроумни капани, всевъзможни конструкции за прогонване, отрови и т.н. Наистина ли сме толкова жестоки? Не е ли време да погледнем с нови очи на дивата природа около нас?

Още в детството ни, когато сме чели за андерсеновата Палечка, у нас се е създало убеждението, че къртицата е мръсно и неприятно създание. В крайна сметка това съвсем не е така. Животинката ни носи повече ползи, отколкото вреди.

На първо място градинарите са убедени, че къртицата прояжда корените на растенията и се храни с кореноплодите, които отглеждаме в градината. Истината е съвсем различна.

Къртицата не е глупава да се мъчи да копае проходи между сплетените корени. Тя предпочита широките открити площи, където нищо не й пречи. Второ - тя не е вегетарианец и морковите не са любимото й лакомство. Освен дъждовни червеи в менюто на къртицата влизат попови прасета, голи охлюви, мокрици, личинки на майски бръмбар и различни гъсеници. Оказва се че животинчето не само не пречи, но даже помага в борбата с вредните насекоми.

Животинчето е работохолик-единак

В търсене на препитание къртицата може да прерови огромни площи. Най-често стопаните мислят, че си имат работа с цяло семейство, но това е още един мит за къртицата. Животинката е много териториална и не понася съжителство със събратята си. Когато натрапник се озове на чужда територия започват битки за надмощие.

Не е вярно и че прекомерно се размножават. През годината къртицата само веднъж дава потомство. При навършване на 1,5-2 месеца малките напускат родното гнездо и тръгват да търсят свободни територии, където могат да се заселят. Както виждате, даже малките си къртицата гони твърде рано от територията си. 

Дренира и добре разрохква почвата

Доказано е, че със своята дейност къртицата подобрява структурата на почвата и я обогатява с хумус. Тунелите, които неуморимо прокопава, са своеобразна допълнителна дренажна система. Където има къртичини, не се задържат високи подпочвени води.

За разлика от другите гризачи къртицата не разнася болести. Живее под земята, копае си тунели и хранилища, където струпва запасите си.

От време на време къртицата напомня за себе си с купчинките пръст, които се появяват по средата на полянката и които така дразнят градинарите. Пръстта, която изхвърлят от тунелите, е с отлично качество - сипкава и богата на хранителни вещества. Вместо да се ядосвате, събирайте я и в нея си правете разсадите или я използвайте за саксийните цветя.

Даже ако се случи къртицата известно време да поброди между лехите ви, няма нищо страшно. В търсене на храна тя скоро ще се премести оттам, а с вашите растения нищо фатално няма да се случи.

От вашата градина в тази на съседа

Не трябва да се паникьосвате: къртицата няма да се задържи дълго в градината ви. След известно време по живо по здраво ще се премести при съседите. Няма смисъл да се мъчите да разрушавате тунелите му или да утъпквате къртичините. Животинката със завидна упоритост ще ги възстановява. Въоръжете се с търпение и не поставяйте в тунелите парцали, напоени с нафта или отрова за мишки.

Ако все пак къртичините ви "действат на нервите", най-добре просто прогонете пакостника, вместо да се мъчите да го убиете. Най-простият начин е да си направите дрънкащо плашило - забийте в земята метален прът и закачете на него празни консервени кутии, пробито пластмасово шише или просто детска въртележка. Даже при най-слаб вятър те ще се движат и ще предават колебонията под земята.

Къртицата, макар и сляпа, има много добре развит слух и просто не може да търпи силни шумове. Със сигурност ще предпочете да напусне негостоприемния ви двор.

Идилия в двора - мисия възможна

Призоваваме хоби-градинарите да променят отношението си към бедната къртица, която незаслужено е подложена на гонения. Градината е място, където всеки трябва да си върши работата и всички да живеем в мир и разбирателство. Престанете да тровите животинките, защото наред с къртицата загиват и катеричките и други полезни видове. Трябва да престанем да поставяме капани и безмилостно да унищожаваме животинките в градината. Там има място за всички. (ХФ)

Идилия в двора -

мисия възможна