През 2017 година приходите от организиран ловен туризъм в България възлизат на над 6,5 милиона лева, което е с над 1,5 млн. лева повече спрямо преходната година. Това каза при откриването на 24-то издание на специализираната международна изложба "Природа, Лов, Риболов 2018", зам.- министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев в панаира в Пловдив, съобщава БТА.

По думите му България възвръща авторитета си на предпочитана ловна дестинация в Европа и света, благодарение на добрата отгледна дейност и грижите за дивеча полагани от държавните предприятия и техните ловни стопанства. През 2017 година у нас са ловували близо 5500 ловци, от които 1500 чуждестранни гости с интерес към трофейния отстрел. Много успешна е била изминалата година при отстрела на трофеен благороден елен - завоювани 53 златни медала, при 36 за 2016 г . При елена лопатар златните отличия са 19, при муфлона са спечелени общо 17 медала, от които два златни. Ловът на дивата свиня остава да е най-предпочитан по линия на организирания ловен туризъм, каза още Добрев и посочи, че общо в този раздел са завоювани 262 медала, от които 88 са златните. Той каза още, че през 2017-та България е успешно позиционирана на престижни международни ловни форуми.

На "Природа Лов и Риболов" се представят над 60 фирми, които демонстрират новостите в бранша, както и възможностите за съчетаване на бизнеса и екологията. Заедно с "Природа Лов и Риболов" в Пловдивския панаир се провеждат още специализираната изложба "Цветна Пролет" и изложбата на общините, а от 23 март и 24 март започват Италианският фестивал на красотата и прическата и Международните киноложки изложби.