Международното бюро по епизоотии (Office International des Epizooties - OIE) съобщи в официалния си бюлетин за разпространението на особено опасните болести по животните по света за ново огнище на африканска чума по свинете в Румъния.

То е открито на 14 март сред домашни свине в частно стопанство в град в Бьорку Ну, в района на Сату Маре. Районът е на границата с Украйна и близо до границата с Унгария. В същия район през лятото на 2017 г. имаше две огнища на африканска чума по свинете, а през януари 2018 г. там умряха от африканска чума по свинете 38 прасета.

Заради липсата на информация от румънските власти за разпространението на инфекцията и честите случаи на заболявания сред домашните свине съществува подозрение, че вирусът може да се разпространява в района или заради наличие на заразени с африканска чума по свинете диви свине, или заради пренос на инфекцията от пострадалите съседни страни.

Фермата, в която е открито последното огнище на африканска чума по свинете, се намира едва на 4 км от последното огнище в Румъния, което отстои на 4 км от границата с Украйна и на 4 км от раницата с Унгария. 

Унгария досега не е съобщавала за огнища на африканска чума по свинете на своя територия.

През 2017 г. в Украйна са регистрирани 163 огнища на африканска чума по свинете, а от началото на 2018 г. огнищата на опасното за свинете заразно заболяване вече са 18.

Да припомним, че африканската чума по свинете е опасно вирусно заболяване при свинете. За човека вирусът на африканскака чума по свинете не е опасен. Заболяването се предава при пряк контакт на болни и здрави животни, чрез месни продукти, кърлежи и механично (с транспортни средства, при движение на хора и животни). Няма ваксина за африканската чума по свинете. Почти цялото поголовие от заболели свине загива. Вирусът се унищожава изключително чрез висока температура.