Високотехнологични биометрични сензори следят здравословния статус на поголовието

Мениджмънтът в съвременното животновъдство е в състояние да направи една ферма печеливша. Предлагаме ви най-новите възможности за промяна на управлението в животновъдната ферма, които вече се прилагат по света.

Американският стартъп (новосъздадена компания с потенциал за растеж) HerdDogg превръща марката, която се слага в ухото на кравата в биометрично устройство

То проследява движението на животното, телесната температура, активносттта му и предава данните в приложение за смартфон. Данните на HerdDogg лесно се качват и интегрират в наличната система за производителност, обясняват производителите на продукта.

Ръководителят на отдела за изследване и разработки на концерна Bayer Адриан Перси предупреждава, че когато ръководството на фермите премине в ръцете на поколението милениум, скоростта на внедряване на технологиите в селското стопанство ще бъде съвсем различна. Биометричните сензори за домашните животни са ярък пример за различния подход към селското стопанство.

И заради това, че поставената цел е освен производителност и подобряване на качеството на живот на отглежданото поголовие

Въпросните сензори се произвеждат в различни форми и размери - ушна марка, нашийник, колан, гривна, клипс или чип. Всички те са създадени с цел решаване на основния проблем - поддържане на здравословния статус на животното.

Иновациите помагат на животновъдите да проследяват състоянието на поголовието си в режим на реално време и автоматично да анализират данните за тях.

Наскоро ирландският стартъп Cainthus разработи софтуер за разпознаване на муцуните на кравите

Тази технология идентифицира крави по "чертите на лицето" за 6 секунди и фиксира движението им и определени външни признаци. Тази информация става част от математичен алгоритъм. Той съвместява изображението с анализ на дажбата на кравата, на нейното поведение и прави извод за здравословния й статус.

По този начин животновъдът може да взема проактивни и прогнозни решения за повишаване на ефективността на фермата и за благополучието на поголовието, обяснява един от основателите на Cainthus Дейвид Хънт.

От технологиите за наблюдение на животните се интересуват и световните технологични гиганти Google и Alibaba.

Например Google реализира проект в холандска млечна ферма. Съвместно с фирма Connecterra, специализирана в машинно обучение в селското стопанство, те разработват продукта Ida. Това е датчик, който "умее" да разбира поведението на кравите и да го превежда в показатели за здравето на животните. По този начин Ida може дори да предсказва храносмилателни проблеми и да дава препоръки за дажбата на кравата. От фирмата смятат, че Ida може да спомогне за увеличаване на производителността с 30%!

Успоредно с биометричните сензори се развива и видеонаблюдението на стадата "подсилено" с изкуствен интелект. От Alibaba са вложили десетки милиони долари в китайската земеделска кооперация Dekon Group и производителя Taqu Group, който отглежда 10 милиона свине, за разработване на изкуствения интелект - в система за видеонаблюдение на отглежданите животни.

Видеомонитор ще идентифицира знаците, нанесени като татуировка върху телата на животните. Системата ще преброява поголовието, като в бъдеще се добавят снемане на показания от инфрачервени датчици на температурата, двигателната активност, идентификация на кашлица или квичене на прасенце, затиснато по време на кърменето от майка си.

Разпознаването на болно животно, преди то да е заразило други. Проследяване на бременни животни. Регулиране на дажбата. Анализ на биометрични данни. Всичко това ще правят сензорите за животни.

Цифровизацията на агропазара ще се ускорява и ще се разширява, казва ръководителят на Отдела за изследване и разработки на концерна Bayer Адриан Перси. Според него това е основната промяна в селското стопанство.

Да припомним, че един от първите биометрични сензори за млечни крави е разработен от индийския стартъп StellApps - устройство, което извършва мониторинг на състоянието на кравата и предава данните онлайн.

Нова технология идентифицира крави по "чертите на лицето" за 6 секунди и фиксира движението им и определени външни признаци Снимка: Irish times
Нова технология идентифицира крави по "чертите на лицето" за 6 секунди и фиксира движението им и определени външни признаци Снимка: Irish times
Изкуствен интелект ще наблюдава и ще изпраща данни за 10 милиона свине от опрасването до кланицата Снимка: Sangbe
Изкуствен интелект ще наблюдава и ще изпраща данни за 10 милиона свине от опрасването до кланицата Снимка: Sangbe
Успоредно с биометричните сензори се развива и видеонаблюдението на стадата Снимка: The Scottish Farmer
Успоредно с биометричните сензори се развива и видеонаблюдението на стадата Снимка: The Scottish Farmer