Ако работата е свършена неправилно, фермерът ще загуби времето и парите си

Ако смятате да преминете от конвенционална обработка на земята към така наречената вертикална обработка или безорна технология /NO TILL/, то вие трябва да преминете през няколко стъпки, за да бъде успешно вашето начинание.

Първото нещо, което трябва да направите е да разчупите така наречената "плужна пета"

Трябва да разместите и пробиете напластените слоеве в почвата, които са се образували и трупали година след година. Тези пластове са се появили вследствие на обработката на земята от плуговете, дисковите брани и пролетните култиватори или иначе казано при хоризонталната обработка на земята. Най-добрият начин за разчупване на тази плужна пета е да използвате продълбочители SUB-SOILER на Great Plains, които в повечето случаи пробиват петата на дълбочина до 70 см

Разбира се, за такъв тип инвентар ще са ви необходими трактори с много голяма мощност като верижни трактори или такива с чупеща се рама.

Ако обработката се направи качествено, то вие неминуемо ще повишите своите добиви. Ако обработката е направена неправилно, то вие ще загубите времето и парите си.

За да постигнете високи резултати трябва да следвате няколко прости правила - да подберете продълбочител със специфична форма на работния орган, така че при продълбочаване да не се повдига и измества много земният слой, а леко да се отдели. Също така е важно и разстоянието между работните органи като дълбочината на работа трябва да е половината от широчината между работните тела. Ако искате да постигнете работна дълбочина от 45 см, то разстоянието между телата трябва да е 90 см. По този начин се получава максимална производителност на всеки продълбочаващ орган като широчината на необработената и разчупена пета е сведена до минимум.

След като се разчупят всички уплътнени слоеве, трябва да поддържате земята в оптимално състояние. Понякога резултатите няма да са спрямо очакванията ви. Есента е подходящото време, за да направите корекции на тези лоши показатели. Turbo Chisel на Great Plains е чудесна машина за премахване и разчупване на уплътнените слоеве в дълбочина до 30 см и едновременно с това извършването на хоризонтална обработка с дълбочина до 12 см.

Минавайки с тази машина, тя размесва растителните остатъци, изважда и натрошава коренните стебла и формиралите се буци като оставя след себе си гладка и изравнена повърхност, за да може през пролетта да се направи едно финално минаване. Това е най-добрият метод за обработка при непрекъснат цикъл на царевица-царевица

След като уплътнените слоеве вече не са проблемни, то остава да се обърне внимание върху растителните остатъци, които остават след всяка жътва. Много подходящи са машините на Great Plains - Turbo Till, Turbo Chopper и Turbo Max, които с различните си видове обработки спомагат за накълцване на остатъците и постигането на една изравнена повърхност. Тези машини са подходящи както за безорна технология, така и за конвенционална.

По-добрите машини от типа за вертикални обработки трябва да извършат следните операции:

1. Така да се разчупи петата, че да може да се осигури навлизането на водата и абсорбирането й от почвата, вместо тя да остава на повърхността.

2. Да се накълцват и нарязват растителните остатъци на такива парчета, че да бъдат подходящи за последваща обработка и сеитба.

3. Да не се допуска създаване на допълнителни слоеве в почвата.

4. Да се свържат растителните остатъци с почвата, за да се подобри и увеличи скоростта на разграждането им.

5. Да се обработи почвата в постоянна дълбочина и в пълната широчина на работния инвентар.

При така направените обработки и техники за работа, вие ще увеличите своите добиви с около 115 кг/декар*.

* Данните са взети от 5 годишно проучване на базата на сравнението на вертикалните и безорните технологии срещу конвенционалните методи.

Продълбочител SUB-SOILER
Продълбочител SUB-SOILER