Избор на дюзи: следете прогнозата за времето

Пренебрегването на климатичните условия е една от най-грубите грешки на земеделците при работа с пръскачките. За оптимални условия, при които работата със средствата за растителна защита ще бъде максимално ефективно, специалистите посочват температура на въздуха 12-20 C, влажност 60-80% и скорост на вятъра до 5 м/секунда.

Ако температурата е по-висока от 25 C, а влажността - под 40%, разтворът ще се изпари, без да достигне растенията. Ако, напротив, температурата е по-ниска, а влажността - по-висока, то пръскането ще стане неефективно поради смесване с влагата и намаляването на концентрацията на разтвора. И разбира се, пречка е силният вятър - ако скоростта му превишава 7 м/сек, разпръскваният препарат ще бъде отнесен извън пределите на полето.

Практиката от последните години показва, че времевият прозорец за работа с пръскачките е по-добре да се измества в посока към тъмната част на денонощието - от 19-20 часа вечерта до 9-11 часа сутринта, когато вятърът утихва и намалява горещината. Ако няма силна роса, пръскането в повечето случаи също се провежда през нощта. Поради това при избор на пръскачка трябва да се обърне внимание на системите за навигация, телеметрия и добра оптика, съветват специалистите.

На практика за всяка култура, както и за вид на обработка, режим и скорост, съществува отделна дюза - за да бъде опръскването максимално ефективно, тя трябва да се подбере с оглед на цял ред фактори.

Първоначално при избора на дюза трябва да се имат предвид времето, типът на прилагания препарат (контактен или системен), средната работна скорост и разходната норма на декар.

Например, при идеални условия (скорост на вятъра под 2 м/сек, температури 15 - 17 С) може спокойно да се работи с обикновени плоски дюзи, които са много ефективни при работа с контактни инсектициди.

Но веднага след като условията се променят (усилва се вятърът, температурата се повишава), тези дюзи стават малко ефективни - капките са подложени на отнасяне или изпаряване и добър резултат от пръскането трудно се постига. В този случай добре работят инжекторните дюзи, където смесването на работния разтвор и въздуха се случва в самата дюза, благодарение на което капките се увеличават и по-малко се отнасят от вятъра. Поради това тези дюзи се препоръчват за работа със системни препарати.

Освен това всяка дюза има диапазон на работното налягане, в който тя показва оптималната си производителност при определена работна скорост, напомнят специалистите. Този диапазон на налягане трябва да се спазва, за да се получи качествено разпръскване.

За да се избегне грешка при избора на дюзи, те се обозначават с различни цветове (жълт, зелен, кафяв и т.н.). Така, ако се внася разтвор с норма на разход 20 литра на декар и работна скорост 9 км/ч, оптималната дюза за тези параметри ще бъде червена (04) дюза IDK с работно налягане 2,8 атм. (работен диапазон на налягане 1-6 атм.).

Както обясняват специалистите, когато се излиза извън рамките и се приближава към пределите на диапазона на налягането, еднородността на струята на разпръскване се променя - до горния предел на налягането количеството на дребни капки в струята се увеличава, което води до риск от отнасяне и повишено изпаряване на препарата.

Например, излизайки от работния диапазон (2-3,5 бара) на обикновена дюза в област на повишено налягане (5 бара), получаваме ситна мъгла и 30-40 на сто от препарата се отнася и изпарява.

Освен това превишаването на горните предели на налягането води до повишено износване на дюзата и тя много по-бързо излиза от строя.

Работейки на долната граница, механизаторът увеличава размера на капките, което води до по-лош контакт с растенията. Затова производителите на средствата за растителна защита и на пръскачките препоръчват работа в средните стойности на диапазона на налягането.

Най-характерните грешки при избора, експлоатацията и настройките на тези машини, посочени и разяснени от водещи специалисти на световни компании производителки

По същите причини не се препоръчва (но често се прави на практика) да се поставят на една щанга дюзи с различен цвят (и налягане съответно). Ако, разбира се, не става дума за системи, позволяващи да се поставят няколко (най-често 3) дюзи в един корпус, които се променят с едно "кликване". Както отбелязват специалистите, в такива "тройници" може да се поставят дюзи с различно предназначение, но те ще работят по групи от еднакъв тип. Това приспособление позволява бързо да се превключва между режимите на работа при различни култури, при промяна на времето и т. н.

Всяка дюза си има определен ресурс на работа, но често в стопанствата те не се подменят по няколко години. Прави се едва когато с времето дюзата се износва, работният й отвор се увеличава, уедрява се капката, променя се ъгълът и се влошава качеството на обработка. Специалистите препоръчват смяна на дюзите преди началото на всеки сезон, а още по-добре - на всеки 10 000 дка.

За да се разбере доколко е назряла нуждата да се смени дюзата, специалистите препоръчват да се проведе тест - да се измери с помощта на мерителни чашки колко течност се излива през дюзата за определено време. Например, при работно налягане 5 бара за една минута дюзата пропуска 1,8 л. Ако тези показатели се отклоняват от таблиците на производителя с повече от 10%, дюзата трябва да се смени.

Малко стопани обаче отделят на това необходимото внимание. Поради това често разпространено явление е, когато на една щанга дюзите изливат различно количество разтвор за единица време, споделят наблюденията си специалистите. Резултатът е неравномерна обработка на посевите, което в крайна сметка се изразява в загуба на реколта.

Препоръчва се калибрирането на дюзите да се прави всяка седмица. Това не отнема много време и става лесно самостоятелно. Не си струва да икономисвате от дюзите - стойността на комплект от 10 дюзи е около 13-15 евро, а от допълнителните разходи при износени дюзи при обработката на големи площи може да загубите хиляди, без да включваме загубите от добиви, предупреждават специалистите.

Те също са единодушни, че много стопанства намаляват производителността на работа, допускайки логистични грешки, като например загубата на много време при зареждане.

Този процес може да се оптимизира преди всичко, ако имате в наличност голям резервоар за вода, който да осигури напълването на пръскачката на полето, за да се изключи престояването, както и ако приготвяте предварително концентрираните разтвори. За оперативното проследяване на този процес помага системата за телеметрия, тоест дистанционният мониторинг.

Освен това оперативността на логистичната верига значително ще се повиши, ако пръскачката не отива винаги до едно определено място за зареждане с вода. Пълната с вода цистерна трябва да я очаква в края на полето. В този случай зареждането ще отнеме няколко минути, а производителността на работа ще се увеличи 2-3 пъти.

Миенето: колкото може по-често

Най-характерната грешка, която става една от основните причини за проблеми с пръскачките и различните й възли, е игнорирането на промиването на машината, посочват експертите.. При нередовно миене от строя доста бързо излизат маркучите. Поради осядането и кристализирането на сместа в резервоара бързо се поврежда датчикът за налягане, а натрупващият се налеп на повърхността му ще дава грешки в процесора на компютъра.

Действително, оставеният в резервоара разтвор осяда под формата на налепи и задръства всички по-тесни отвори - а това е опасно за работата на сложната електроника и за клапаните, които включват подаването на сместа.

Специалистите препоръчват измиването на машината след всяка отработена смяна. Те сочат и необходимостта от промиване при промяна на работния разтвор - освен че смесването на различни препарати може да ги направи неефективни, при някои химически вещества то е абсолютно недопустимо. При преминаването на друг вид препарати експертите препоръчват трикратно промиване на основния резервоар.

А някои експерти препоръчват освен на резервоара и щангите, редовно ежедневно промиване на всички филтри на машината.

Всички големи частици, в това число и отлаганията от резервоара, задължително ще останат в двата филтъра (за грубо и фино почистване). Те по никакъв начин не бива да попаднат в клапаните и дюзите, предупреждават специалистите. Основната грешка, водеща до счупването на работните помпи, е несвоевременното почистване на филтрите. Появата на вакуум на засмукващата линия на помпата е основната причина за излизането на мембраните от строя.

Не всички оператори обичат да се занимават с промиването на филтриращите елементи и едва когато налягането рязко падне или се повиши, те разбират, че филтърът се е задръстил. А да се отвърти една гайка, да се свали чашката на филтъра и да се промие със струя вода, съвсем не е трудно. При това в повечето съвременни машини има автоматично циркулационно промиване и трябва просто да се натисне едно копче.

Още по-внимателно отношение изискват филтрите, ако зареждането става от водоем, тъй като в този случай има голяма вероятност в помпата да попаднат мръсотия и странични предмети. Но и при всички останали случаи за филтрите трябва да се полагат добри грижи.

Твърде сложно

Още една, много разпространена грешка, посочена от специалистите, е неправилното поставяне на машините за съхраняване. Често в стопанствата забравят да излеят водата, да налеят антифриз, оставяйки електрониката на студа. Като резултат, напролет се оказва, че маркучите са разкъсани, автоматиката не работи и т.н.

Друг важен проблем, който сочат експертите, е липсата на квалифицирани кадри в стопанството. Когато фермерът реши да закупи "натъпкана" с електроника пръскачка, не е лошо първо да се замисли кой ще работи с нея. Най-добре е да се проведе обучение на механизаторите, подробно да им се разясни на практика предназначението на системите за управление на машината. Това значително ще намали количеството на грешките при работа, ще повиши производителността и качеството на обработка на растенията. При липса на подходящи кадри е по-добре да се закупи не по-малко производителна и качествена машина, но с механични системи и без сложна електроника.