Отличен избор за целта са продуктите Силит 544 СК и Каптан 80 ВГ, предлагани от Ариста ЛайфСайънс

Фирма Ариста ЛайфСайънс е компания, която се стреми всяка година да предлага иновативни решения, които да съответстват и отговарят, както на потребителското търсене, нуждите и изискванията на пазара от една страна, и в същото време да задоволява изцяло икономическите очаквания, които имат към нея земеделските производители.

Борбата с болестите по овощните култури са предизвикателство за овощарите, които имат за цел да опазят овощните си насаждения от заболявания и получаването на сигурни високи добиви, с високо качество

За постигането на висок ефект от извънвегетацинните третирания, те трябва да се провеждат, колкото е възможно по-близо до момента на разпукване на пъпките, с висока разходна норма на работен разтвор (100-120 л/дка), в тихи и слънчеви дни, при температура на въздуха над 5 градуса. Изборът на подходящ фунгицид е от определящо значение за ефикасна борба с презимувалата зараза.

Силит 544 СК е нова, високо концентрирана формулация, съдържаща додин, която гарантира сигурна защита срещу основните болести още от най-ранните етапи при овощните култури. Ефикасен срещу струпясване по ябълки и круши, бяла ръжда и листен пригор по череши и вишни, къдравост по праскови и нектарини.

Силит 544 СК е контактен и локално-системен фунгицид с предпазно, лечебно и изкореняващо заразата действие срещу гъбните патогени. Проведени научни изследвания доказват положителен превантивен ефект и срещу някои видове бактерии. Продукта бързо прониква в третираните тъкани и образува защитен слой, осигуряващ предпазно действие срещу патогените от 7-10 дни.

Притежава и силно изразен стопиращ и изкореняващ заразата ефект, включително и при установяване на първи симптоми на зараза - до 48 часа след паднал дъжд. Новата формулация позволява по-широк диапазон на смесване и използване с ПРЗ, листни торове и минерални масла, като е необходимо предварително да се направи тест за смесимост. Ефикасността му не се влияе от ниски и високи температури, като формулацията позволява да се прилага и върху влажни повърхности.

Каптан 80 ВГ е широкоспектърен фунгицид с висока концентрирана формулация, съдържаща каптан под формата на вододиспергируеми гранули с отлично предпазно действие срещу икономически важни болести в овощни (семкови и костилкови), зеленчукови и ягодоплодни култури.

Ефикасен срещу картофена мана, сиво гниене алтернария при домати, струпясване, ранно и късно кафяво гниене при ябълки, круши, дюли, азиатски круши - Наши, къдравост при череши, кривули по сливите, къдравост при праскови и нектарини, ранно и късно кафяво гниене, сачмянка при праскови, нектарини, кайсии, сливи и череши, сиво гниене при ягоди (в оранжерии).

Действа като задържа прорастването на спорите и не позволява развитието на мицела, както в начални, така и в напреднали стадии на проява на инфекция. Гарантиран дълготраен ефект от 8-10 дни.

Каптан 80 ВГ не нарушава опрашването, приложен в цъфтеж, не предизвиква малформации по плодовете на третираните култури. Оригиналната ВГ формулация е със 100% разтворимост, без да образува утайки и пяна при разтваряне.

Фунгициди Силит 544 СК и Каптан 80 ВГ са подходящи за включване в програмите за Интегрираната растителна защита (IРМ) от най-ранните етапи на развитие на овощните видове до края на тяхната вегетация. Двата продукта се допълват комплексно, като контролират широк кръг от заболявания. Осигуряват оптимална защита в най-критичните моменти, като се характеризират с бърз инициален ефект и продължително последействие, без да се влияят от климатичните условия.

Силит 544 СК е включен в Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период при ябълка, круша и праскова.

Каптан 80 ВГ е включен в Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период при ябълка, круша, праскова и слива.