Ниските температури ще причинят още измръзвания на цветните бутони при овошките

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

В края на второто десетдневие на март настъпи застудяване и рязка промяна в агрометеорологичните условия.

На много места в Северна България падналите валежи от сняг образуваха снежна покривка с дебелина 5-10 см.

В североизточните райони (Шумен, Разград, Силистра, Добрич) бяха регистрирани минимални температури до -5-6 градуса - стойности критични за цветовете и цветните бутони на овошките.

И през следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време.

В началото на периода се прогнозира понижение на температурите и средноденонощни стойности в по-голямата част от полските райони под биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

На много места в Северна България отново се очакват валежи от сняг, отрицателни минимални температури и допълнителни повреди от измръзване при напредналите в развитието си овошки. В началото на март на места в южните райони ниските отрицателни температури причиниха повреди от измръзване по цветните пъпки, цветните бутони и цветовете на част от костилковите овощни видове (бадем, праскова, кайсия).

През първата половина от периода очакваното студено време ще доведе до затихване, а в част от Северна България и високите полета и до прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

В началото на следващата седмица се очаква повишение на температурите, по-съществено в южните райони, където ще се създават условия за забавена вегетация при есенните посеви. В края на март при зимните житни ще преобладава фаза братене. На отделни места, главно в Южна България, при пшеницата и ечемика ще се наблюдава и начало на вретенене.

През периода прогнозираните чести валежи допълнително ще забавят предсеитбените обработки и сеитбата на ранните и средноранните пролетни култури.

Падналите значителни валежи през първото и второто десетдневие на март надвишиха в по-голямата част от страната месечните норми (Видин - 83 л/кв.м, Враца - 73 л/кв.м, Монтана - 65 л/кв.м, Лом - 81 л/кв.м, Кнежа - 81 л/кв.м, Плевен - 69 л/кв.м, Свищов - 71 л/кв.м, Драгоман - 71 л/кв.м, Елхово - 71 л/кв.м), което доведе до преовлажнение на горните почвени слоеве.

Поради това се очакват сериозни закъснения при сеитбата на слънчогледа. В Южна България агротехническите срокове за сеитбата му изтичат в края на март.