Това казва за в. “Български фермер” Божидар Иванов - доцент в Института по аграрна икономика, на база анализ на САРА

Диана Ванчева

Фермерите у нас твърдят, че с всяка година средствата за производство поскъпват. Имат предвид семена, торове, препарати, машини и др.

Всъщност как растат през годините разходите на българските земеделски производители за т. нар.консумативи. И биха ли намаляли, ако бъдат намалени и субсидиите след 2020 г., както се очертава за новата Обща селскостопанска политика.

Търсим отговорите от Божидар Иванов - доцент в Института по аграрна икономика

- Господин Иванов, показвате ни таблица с индекс на цените на средствата за производство в земеделието, при която сте взели за база 2005 година. Какво трябва да ни говори тя?

- Както е видно за 2007 - 2016 г. цените на средствата за производство са нараснали с около 25%.

В същото време общо производствените разходи за същия период са се увеличили с 9%.

Това има обяснение - дължи се от една страна на постигане на по-добра оптимизация (по-добро използване на торове и препарати, пестене на енергия и горива), а от друга - на съкращаване на обемите на фуражите, което идва от незавидното положение в животновъдството.

Изследванията ни показват, че въвеждането на субсидиите оказва влияние върху повишаване на цените на средствата за производство в земеделието - между 20 и 30% от тяхното поскъпване през периода на членство в ЕС може да бъде обяснено с директните плащания.

Цялото интервю може да прочетете в новия брой на в. "Български фермер" от 22-28 март.