Използването на натурални фуражни добавки, получени чрез преработката на плодове и зеленчуци, позволява да се намали повече от половината от отделения от едрия рогат добитък метан, показват резултатите от изследвания, проведени от учени от Университет в Копенхаген.

По думите на датските учени отделяният метан от промишленото животновъдство е голям проблем за околната среда, съобщава All About Feed. За последните 10 години учени от цяла Европа активно търсят различни пътища за намаляване обемите на този отделян газ, включително и чрез промяна на дажбата на отглежданите животни.

В резултат на използването на някои фуражни добавки, които днес са достъпни на пазара, учените успяват да намалят средното отделяне на метан с цели 58% в сравнение с базовите показатели.

Според специалистите тази цифра не е окончателна и според тях отделяният от животните метан може да бъде намален още повече.