Разходите за труд на работодателите са се увеличили с 12,2% за последната една година. Това показват данните на НСИ за четвъртото тримесечие на 2017 г., сравнени с данните за същия период на 2016 г. Това увеличение засяга с почти еднакви стойности индустрията, услугите и строителството.

Самите разходи за основните възнаграждения на наетите лица се увеличават с 12 процента на годишна база, но останалите разходи на работодателите, свързани с тях, се увеличават с 13%. Това са разходите за сметка на работодателя за социалните и здравните осигуровки и за обезщетения по Кодекса на труда. Тяхното увеличение до голяма степен се дължи на факта, че през този период минималната работна заплата се вдигна от 420 на 460 лв.

Между различните браншове има твърде големи разлики в ръста на разходите за труд. Той е най-висок в сектор “Образование” - 20,2%, и това се дължи на учителските заплати, които бяха вдигнати в началото на настоящата учебна година средно с 15%, което струваше на държавния бюджет около 330 млн. лв. Сравнително висок ръст от 15% на годишна база има в друга бюджетна сфера - административните и спомагателните дейности. В сферата на търговията с недвижими имоти общото раздвижване е довело до повишение на разходите за заплати с 14,9% през четвъртото тримесечие на 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г.

На другия полюс са разходите за труд на работодателите в културата, енергетиката и финансите и застраховането. В културата разходите за заплати са се увеличили за една година с едва 1,1%, в енергетиката - с 3,7%, а във финансите и застраховането - с 6,9%.