Информацията е на испанското агроминистерство. Намаляването на пчелите, които опрашват между 5% и 8% от световното производство на храни, представлява сериозна заплаха за хранителната верига, напомнят и от euractiv.com. 

Спадът в производството на мед нарушава нарастващата тенденция, започнала през 2012 г., според годишния доклад за икономическите показатели, публикуван от Министерството на земеделието, рибарството, храните и околната среда в Испания.

През 2016 г. Испания произвежда 32,076 тона мед, което означава спад на обема от 7,35% в сравнение с обема, получен само преди пет години. Въпреки това броят на пчеларите продължава да расте и е преминал 30 000. През 2016 г. пчеларите в Испания наброяват 30 920: има увеличение с 12,07% спрямо 2015 г.

Внимание! Но в случая ръстът идва от нарастването на непрофесионалните пчелни кошери: 23 540 новорегистрирани пчелни кошера са допринесли за увеличението на пчелните семейтва с 12,36%, докато професионалните пчелари са останали стабилни - около 5 000 през последното десетилетие.

Испания е нетен вносител на мед; като внася около два тона повече, отколкото изнася.

Испания има 2.45 млн. пчелни кошери, което го прави най-голямата пчеларска нация в Европа с дял от 15.66% от общия брой пчелни кошери, регистрирани в ЕС. Следват я Франция и Гърция съответно с 1,63 и 1,58 милиона кошера. Испанците са яли средно 0.7 kg мед през 2016 г.

Намаляващ рояк

Пчелите са основните опрашители в повечето екосистеми и играят решаваща, макар и често пренебрегвана роля в хранителната верига. Но числеността на пчелите пада бързо поради загубата на местообитания, изменението на климата, инвазивните видове и употребата на пестициди. Проучванията на Европейската комисия установиха, че 9,2% от пчелните видове са застрашени. "Най-голям брой застрашени видове се намират в Южна и Централна Европа", подчертава доклад от април 2017 г. И още изводи: "Основната заплаха за европейските пчели е загубата на местообитания в резултат на интензификацията на земеделието (напр. промени в селскостопанските практики, включително употребата на пестициди и торове), градското развитие, повишената честота на пожарите и изменението на климата."

Заплаха за световните хранителни вериги

Да припочним, че още през 2016 г. ООН поръча доклад до Междуправителствената платформа за наука и политика относно биодиверсията и екосистемните услуги (IPBES). Полученото проучване подчерта, че опрашването е причина за 5-8% от общата селскостопанска продукция по обем, включително "много плодни, зеленчукови, семена, орехи и маслени култури, които доставят големи количества микроелементи, витамини и минерали в човешката диета". Което е достатъчно, за да се замислим всички.