Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства. Хората могат да се възползват и от тези свойства на прополиса. Поради своята лечебна сила прополисът става много полезен (и евтин) инструмент за лечение и превенция на много здравословни проблеми при хора и други животни, като например говеда, кучета, котки или птици. Прополисът може да се използва суров или в извлечена форма. Тази технология обяснява как да се обработва суровия прополис в екстракти (от алкохол, вода и масло).

Много е лесно да направите екстракт от прополис. Това е ценен продукт, който може да се приготви за малко време и само с две съставки: прополис и подходящ разтворител. Тази технология описва как да се изработи екстракт от прополис, като се използва алкохол, вода или масло като разтворител.

Разбийте суровия прополис на малки парченца:

За да се подготви суровият прополис за екстрахирането, трябва да се отстранят първите груби отломки като парчета дърво или мъртви пчели. След това, за да се максимизира контактната повърхност на прополиса с използвания разтворител, трябва да се натроши на малки парчета или да се смеле на фин прах. Ако прополисът е твърде лепкав, за да се разкъса, той трябва да бъде поставен в хладилник или фризер в продължение на няколко часа. Издърпайте парчетата в тънки листове или ленти, за да увеличите контактната повърхност между прополис и алкохол и да насърчите разтварянето на активните съставки на прополиса.

Суровият прополис трябва да е натрошен на дребни парченца
Суровият прополис трябва да е натрошен на дребни парченца