Резитбата на овощните дървета се извършва с ножица и трион. Отрезите, направени с трион са с грапава повърхност. Понякога са грапави и отрезите, направени с ножица. Препоръчително е обаче отрезът да е максимално гладък.

Зарастване след рани става толкова по-бързо, колкото по-малка и по-гладка е повърхността на раната, колкото по-благоприятно е разположението й спрямо проводящите съдове, и колкото по-слабо са увредени ръбовете на раната. Разнищени и разкъсани рани и смачканите ръбове значително затрудняват заздравяването им.

Най-опасни за дървото са насочените нагоре отрезни рани. Поради образуването на удебеляване по ръба на раната вследствие на притока на сокове върху нея се задържа вода и започват да действат гнилостни процеси.

За да знаете

Раната зараства с еднаква скорост от левия и десния външен ръб, както и от долния ръб към средата. Зарастването от горния ръб надолу е по-слабо, особено при по-големи рани. Това трябва да се има предвид при отрязване с трион на скелетен клон.

Оздравяването се благоприятства от това, че трионът преминава през горната част на основата на клона, т.е. косо през пръстена кора. Долната част на пръстена от кора трябва да остане, за да се получи прираст за ускорено зарастване на раната.