Обсъдихме възможност, която вероятно утре ще е факт, да има търговско дружество, което ще се занимава с това да поддържа язовирните стени и санитарно-охранителните зони на язовирите, докато се прехвърля собствеността им, което няма да стане за 1-2 дни, а може би за доста по-дълъг период. Това каза пред журналисти министърът на икономиката Емил Караниколов за плануваните от правителството законови промени, свързани със състоянието на язовирите преди конференция на тема „Цифровата икономика-какви са ползите за потребителите“ по повод Европейския ден на потребителите, съобщи „Фокус“.

„Вчера имаше заседание при вицепремиера Валери Симеонов. Всички министерства са дали становища. Единодушни сме, че в закона за водите по отношение на категоризация на язовири ще има задължения за собствениците и операторите за създаване на аварийни планове“, обясни той.

„Предвиждаме създаването на държавно предприятие, в което ще бъде прехвърлена собствеността на всички общински язовири, които общините не могат да управляват, обикновено поради липса на финансови средства“, заяви Емил Караниколов и уточни, че се обсъжда възможността да има търговско дружество, което да поддържа

речните корита.

„Дори да почистим един язовир, ако от реките тръгнат дървета или растителност, това ще запуши сифоните“, коментира министърът. „Това, което засега се предвижда, е дружеството за язовирите да бъде към министерството на икономиката или това да е структурата, която се занимава с бедствия и аварии“, поясни Емил Караниколов. „Утре ще имате пълна информация, след като всички го обсъдим в Министерски съвет“, каза още той.