1. Хрян

Коренът на хряна съдържа синапено масло и ензими. При смилането на корена двете вещества си взаимодестват с кислорода от въздуха и образуват алилово синапено масло. Именно то е силен естествен антибиотик, който се бори бактериите в устата, носа, гърлото. При трахеит, бронхит, продължителна кашлица: разбъркайте 1 суп. л. настърган хрян с 3 суп. лъж. мед и оставете на хладно. Пет пъти на ден вземайте по 1 чаена лъжичка, докато се успокои кашлицата. Задържайте в устата, така че сместа постепенно да се разтваря. При цистит, уретрит: 1 суп. лъж. настърган хрян се изсипва в 1 чаена чаша гореща вода и се покрива за 5 минути. Пийте 3-4 чаши чай дневно.

2. Червени боровинки

Плодовете на боровинките съдържат мощна антибиотична и антивирусна субстанция, която като изчиства пикочния мехур и уринарния тракт от вредните бактерии. Боровинките са чудесен антиоксидант, богати са на вещества, които предпазват клетките от вредните ефекти на свободните радикали. Червените и черните боровинки са незаменими при лечението на настинки, имат уникални бактерицидни свойства. Освен това, те притежават диуретичен и противовъзпалителен ефект.

Приготвяне на сок: Смачкайте боровинки и смесете със захар (3: 1). Две супени лъжици от сместа се разтварят в 0,5 литра топла вода. Напитката е готова!

3. Чесън

Чесънът помага за елиминиране на вредните бактерии, чревните паразити и вирусите от кръвта, вътрешните органи и дихателните пътища. Той понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Чесънът има противоракови и антиоксидантни свойства, благодарение на които организмът се пречиства от вредните вещества. В една скилидка чесън съдържат повече от 400 полезни компонента. Те намаляват нивото на "лошия" холестерол в кръвта, очистват шлаката в кръвоносните съдове, убиват клетки от мултиформен глиобластомен (най-честият причинител на рак на мозъка), унищожават причинителите на дифтерия, туберкулозния бацил и Helicobacter (причинител на стомашни язви), "извеждат" глистите от организма и т.н.

Чеснов ликьор за 100 болести: В прозрачна бутилка поставете 12 скилидки чесън, всяка разделена на 4 части. Налейте три чаши червено вино. Затворете и поставете на слънчев прозорец за две седмици. Всеки ден разклащайте 2-3 пъти. Прецедете и прехвърлете в тъмна бутилка. Пие се по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно в продължение на един месец. Има чудодейно въздействие за пречистване на организма, подобряване на имунитета, укрепване на кръвоносните съдове. Има много добър ефект за укрепване сърцето, очиства кръвта и тонизира тялото. Елиминира излишните мазнини и подобрява метаболизма. Ликьорът е много добър при женски болести и възпаления.

4. Босилек

Той е отличен естествен антибиотик. Благодарение на дезинфекциращите и бактерицидни свойства предпазва тялото от много инфекции.

При ангина. Четири суп. лъж. ситно нарязани листа се заливат с 250 мл гореща вода и се оставят 20 минути да врат. След като изстине, отварата се прецежда и с получения разтвор се правят гаргари 2-3 пъти на ден.

Конюнктивит, възпаление на клепачите. Залейте 2 суп. лъж. босилек с 500 мл вряла вода. Оставя се докато изстине водата и се прецежда. С получения разтвор се правят компреси на очите и се пие по половин чаша преди хранене 2-3 пъти на ден.

При главоболие. Босилек, градински чай и маточина се смесват в равни количества. Една чаена лъжица от сместа се залива с 200 мл гореща вода и се оставя за 20 мин., Филтрира се, добавя се 1 ч. лъж. мед и се пие на малки глътки. След 30 минути всичко ще мине. Тази настойка е много полезна и при повишена тревожност.

5. Черни боровинки

Съдържат естествен аспирин, който помага за намаляване на болката и елиминиране на последиците от хроничните възпаления. Боровинките действат по същия начин, както антибиотиците, като блокират бактериите в уринарния тракт и по този начин помагат да се предотврати развитието на инфекция.