Ето и други съвети на дългогодишния пчелар от Велинград Танко Ианов:

* До очистителното облитане подхранване със сироп е нежелателно: течната храна стимулира излитането.

* Снасянето на майката трябва да бъде най–интензивно 40 дни преди пашата  (1 юни – 15-20 април).

* Пчеларите, по думите на Фарар, допускат два основни гряха в работата с пчелите: като не им осигуряват храна в период, в който те сами не могат да си я осигурят, и когато не им се предостави вътрешнокошерно пространство за снасяне на майката и за складиране на внасяния нектар и прашец.

* При преждевременно подхранване с белтъчни тестообразни смеси настъпва повишена нужда от вода, пчелите излитат в неподходящо време до студени водоизточници, а това може да доведе до загуба на пчели.

* Когато пчелите в активния период се хранят само с мед, те живеят най-много 2- 3 седмици.

* Обилното и пълноценно хранене с прашец удължава живота и повишава устойчивостта на пчелите (включително и срещу средствата за растителна защита).

* Пчелите не прегрупират прашеца по питите в кошера (за разлика от меда).

* Поради изразходване на белтъчните резерви в тялото на пчелите през пролетта са много податливи на болести.

* Признак за липса на пространство в питите са малките площи с пило (понякога колкото длан) в съседство със складиран прашец и мед: майката намира по-малко празни килийки и затова използва всяка възможност за снасяне на яйца.

* Захарният сироп има винаги неутрална реакция, а пчелният мед – винаги рязко кисела. Ако се прибави в сиропа оцет, му се придават свойствата на меда.

* По- гъстият сироп изисква за разграждането му голяма загуба на енергия.

И не на последно място, ако сте начинаещ хоби-пчелар: Когато разполагате пчелина, размерът на площадката за кошерите зависи от броя на пчелните семейства, които смятате да отглеждате. Нормата е 30 кв. м на семейство, включително пътеки и земя за разполагане на инвентар.