Регулирайте ги добре и на въздушна струя

За постигането на висок ефект от зимно-пролетните пръскания, те трябва да се провеждат, колкото е възможно по-близо до момента на разпукване на пъпките

През този период евентуалните неприятели са доста по-чувствителни към използваните продукти за растителна защита.

Това пръскане не случайно се нарича ранно пролетно или закъсняло зимно, защото има важен ефект за началото на вегетацията на отделните видове, когато те се нападат от много презимували под кората вредители или патогени.

Провежданите по това време третирания в овощните насаждения и лозите трябва да се извеждат в тихи и слънчеви дни

Да се спазва изискването температура на въздуха да бъде над 5 С, а скоростта на вятъра да бъде до 2-3 метра в секунда.

Третирането е препоръчително при констатиране на плътност над регистрираните стойности, но както е известно хоби-градинарите правят и профилактични пръскания.

Хубаво е струята на пръскачките да е фина, подобна на облачен прах, а обливането на леторастите да е максимално плътно.

Четете етикетите на препарата

Вижте какви указания ви е дал производителят, прочетете внимателно какво е написал за дозата, процента и начина на приложение.

Когато работите с течните растителни продукти за защита, първо напълнете пръскачката до половината с вода, а след това прибавете необходимото количество препарат до горе.

Когато препаратът ви е във вид на прах, първо го разтворете хубаво с вода в отделен съд и тогава го прелейте в напълнения до половина с вода резервоар на пръскачката.

Когато е посочена концентрацията на даден препарат трябва да се има предвид, че тя е пресметната за изпръскването на 100 литра работен разтвор върху 1 декар.

Но на практика при вас може да не се знае с точност каква площ покрива вашата пръска и с колко разтвор.

Ето един пример

Когато работният разтвор надвишава 100 литра /например е 120/, количеството препарат се изчислява като се умножи концентрацията по разхода вода за 1 дка и се раздели на 100.

Например, за да се приготви 0.15% разтвор, се смята така:

0,15x120:100=0,18 л препарат