В зависимост от видовите и сортовите особености произведените в разсадника дръвчета са без или със странични клончета. Независимо от това при първата резитба след засаждането на постоянно място те се съкращават на около 20 см над възприетата височина на стъблото. При наличието на предивременни клончета, разположените по стъблото се премахват, а тези в зоната на етажа се съкращават на 1-2 пъпки.

През пролетта се филизи при дължина на филизите до 8-10 см. Един от филизите се избира за водач. Премахват се разположените в близост до него 1-2 филиза, които обикновено израстват под остър ъгъл и се превръщат в конкуренти на водача. От останалите се избират 3-4 за скелетни клони, които трябва да са правилно разположени около стъблото и да не израстват под остър ъгъл. Може да се оставят 1-2 резервни филиза. Всички останали се премахват.

Резитба през втората година

Ако при филизенето не са избрани водач и скелетни клони, те се определят при втората зимна резитба.

За водач се оставя най-силното изправенорастящо клонче. Конкурентите се премахват. За скелетни клони се избират клончета, които - израстват под ъгъл, по-голям от 450 , са сравнително изравнени по големина са разположени от различни страни на водача, така че в короната да няма голяма сгъстяване или голяма празнина. Останалите клончета се премахват.

Избраните клончета за скелетни клони се съкращават над външна пъпка малко над мястото, където ще се образуват първите скелетни разклонения. След резитбата върховете на клончетата трябва да са на приблизително еднаква височина, поради което по-късите се съкращават по-слабо, а по-дългите- по-силно. Избраното за водач клонче се съкращава малко над нивото на скелетните клони. Ако избраните за скелетни части клончета са с дължина под желаната или малко над нея, те не се съкращават.

Посредством филизене през пролетта на втората година е добре да се премахнат евентуалните конкуренти на продължителите на скелетните клони и водача, както и някои силни изправенорастящи, с оглед да се улесни следващата зимна резитба.