Този необичаен начин на отглеждане на ягоди - в PVC тръби, напоследък набира популярност. Важно е да се разбере принципът на този метод, за да опитате да го приложите.

Какви са предимствата:

- ягодите в тръбите спестяват място в градината. Ако мястото е малко, а искате да имате голяма реколта, този начин на вертикално отглеждане е тъкмо за вас,

- мобилност (конструкцията може да бъде премествана, разглобявана и възстановена),

- обработката на почвата е сведена до минимум,

- реколта е чиста, без пясък,

- инсталацията радва и вас, и вашите съседи. Тя може да се превърне в красив акцент в градината.

Ягодите в тръбите се отглеждат както вертикално, така и хоризонтално. Въпреки това, в първия и втория случай се нуждаем от "устройство" за отглеждане, т.е. PVC тръба. Тя трябва да бъде подготвена предварително.

От какво се нуждаете, за да направите конструкцията:

- парчета PVC тръби (за предпочитане с широк диаметър),

- по-тясна PVC тръба (необходима за подаване на вода към корените на растението),

- тапи (запушалки),

- бормашина с приставка за широки отвори,

- корк, нож,

- зебло,

- канап,

- крепежни елементи,

- керамзит,

- почвена смес,

- разсад на ягоди.

Подготовка на тръбите

На първо място трябва да се определи височината на тръбите. Измерете дължината, от която се нуждаете, и отрежете. От едната страна на тръбата е поставена тапа. В тясна тръба с бормашина на всеки 8-10 см се правят 3 реда отвори. Тя ще се постави в по-голямата тръба и изпълнява функцията на градински маркуч.

Тръбата трябва да се омотае със зеблото, което се връзва с канапа. Това се прави, за да се гарантира, че при напояването водата е разпръсната равномерно. Долната част (тази, в която няма отвори) се затваря със запушалка и се фиксира със скоч.

В широка тръба правим дупки със специална голяма приставка на бормашината. Тези отвори се правят от страната, която е обърната към слънцето. Долните дупки трябва да бъдат разположени на разстояние не по-малко от 20-25 см от земята.

След това тръбата се изправя вертикално. Тя трябва да бъде фиксирана здраво на мястото, където ще се отглеждат ягодите. Тясната тръба се вкарва в по-широка. За устойчивост на тясната тръба разстоянието между двете се запълва с керамзит и почва.

PVC тръбите се позиционират отвори към слънчевата страна и се закрепват с всички крепежни елементи.

Засаждане и грижи

За отглеждането на ягоди в PVC тръби ще бъде добре да изберете подходящи сортове. Те трябва да са високопроизводителни, устойчиви на болести и вредители. Отглеждането е сравнително просто. Основното е да се следват правилата за засаждане на ягоди.

Що се отнася до почвата за отглеждане, трябва да се погрижите предварително - да си я купите от специализиран магазин или да си я приготвите сами. Тя трябва да се състои от градинска пръст, торф, пепел, пясък и дървени стърготини за по-добър въздухообмен и може да прибавите хумус или оборски тор.

Добре е, ако при засаждането в долната част на тръбата и около нея засадите цветя, които няма да позволят на вредителите да достигнат до плодовете. Ягодите се засаждат в дупките, като с пръсти правите малки вдлъбнатини в почвата, която се намира между тръбите.

Ако искате да отглеждате сортове, които се размножават с ластуни, най-добре е да ги садите през дупка. Скоро младите растения ще запълнят празнините.

Ягодите в тръби, както и тези, които се отглеждат по традиционния метод, трябва редовно да се поливат, подхранват и да се пръскат срещу възможни болести и неприятели.

Ягодите в PVC тръби обаче не понасят засушаването на почвата. Определянето на състоянието й може да става като с пръст проверявате през дупките. Поливането се извършва по следния начин: вътрешната тръба се напълва с вода до горе, а след това тя постепенно се просмуква и напоява растенията. Отглежданите по този метод ягоди се нуждаят от листно подхранване. Като подхранващ тор може да се използва смес, състояща се от манганов сулфат, цинк, азотен кобалт и борна киселина. Всички компоненти се вземат в равни пропорции и се смесват с вода в количество от 0,025%.

Ако говорим за вредители, ягодите в тръби са атакуват от колорадски бръмбар, ягодов акар, голи и градински охлюви.