Удоволствие е да си наберете голям букет или да седнете в градината под ароматните му клонки

Латинското наименование на люляка е Syringa vulgaris.

Той символизира младост, обновление, пролетно възраждане. Поднасянето на бял люляк означава желание за среща, а лилавият е признание в любов.

Родина на този великолепен храст е слънчева Персия, откъдето преди 400 години търговци го пренесли във Виена, а оттам бързо се е разпространил и из цяла Европа.

Непретенциозен храст

Устоява както на големите студове, така и на лятната суша, съпротивлява се на болестите и вредителите

Богатата цветова гама на люляка варира от снежнобели, кремаво-жълти, розови, светлосини до лилави, пурпурни, виолетови цветчета.

Всеки, който иска, може да си направи люлякова градина, цъфтяща от началото на май до края на юли, ако засади фиданки от различни сортове.

Най-рано - в първите дни на май, се появяват големите ароматни съцветия на сортовете с цвят на хиацинт и радват очите до 20 дни.

После идва времето на обикновения люляк, а 5-12 дни след него започва да цъфти унгарският - неговият цъфтеж продължава 20-25 дни.

Размножаването е лесно

Сортовете "люляк Кондорсе" и "Бюфон" дават много разклонения - младите стъбла лесно се вкореняват близо до майчиното растение.

В ранна пролет, преди да са се разпукнали пъпките, трябва да посадите няколко едногодишни фиданки хоризонтално в браздата на дълбочина 1 см, да ги закрепите, да ги засипете с плодородна влажна почва и през цялото лято редовно да ги поливате.

В края на август захваналите се фиданки с добре развита коренова част пресадете на ново място на дълбочина 5 см от нивото на израстването на коренчета. Слабо вкоренените фиданки или се намаляват при пресаждането, или се оставят на същото място до следващата година.

За размножаване от зелени филизи най-добре е да използвате от сортове "Бюфон", "Сензация", "Хортензия" - режат се ластуните по време на интензивния растеж, когато връхчетата им, обвити около пръста, са жилави и не се чупят.

Пресаждането е наесен

Филизите да са с височина не по-малко от 15 см и да са 2-3-годишни. Първият цъфтеж от млади филизи можете да видите след 4-5 години.

Къде и как да посадите люляка?

Изберете добре осветено място, но само през първата половина на деня. То не бива да е заблатено.

Когато садите люляк, най-напред направете хубав дренаж. Почвата трябва да е неутрална или слабо кисела, наторена с пепел, суперфосфат или минерални торове, съдържащи магнезий.

Може да го гледате на закрито

Ако желаете да отглеждате люляк у дома, трябва да си набавите двегодишен храст още през есента

Храстът може да презимува в сандък на балкона, като все пак се създадат условия корените да не измръзнат. Много рано напролет той се изважда, корените леко се подкастрят, и се засажда в саксия с диаметър 18 см.

Пръстта да е смес от четири части чернозем, две части добре разложен оборски тор, една част пясък и да изпълва саксията до 2 см от горния й ръб. Така засаденият храст полейте обилно и подкастрете. Резитбата е с цел на всяка клонка да останат по 3-4 двойки пъпки в зависимост от степента на развитие на короната. На слабите клонки, при които пъпките са разположени по-гъсто, се оставят 6 двойки пъпки, а на по-развитите клонки - 4 двойки!