Отскоро на пазара се предлага нова фина овощарска вар, с която се обработват трайните насаждения за предпазването им от студове.

Немските инженери дават втори живот и популярност на калциевият хидроокис - специална овошарска вар, която е микронизирана и с качество за хранителната промишленост. Регистрирана като ЕО тор тя има редица преки и косвени въздействия върху овощни култури, лозя и ягодоплодни.

През зимата дезинфекцира и заздравява всички рани след резитбата.

Прилага се чрез цялостно пръскане на дървото, като обвива стъблото и короната му в бял термо-кожух. Така се осигурява устойчив покой на цветните пъпки с 2-3 седмици по дълъг в сравнение с не варосаните растения.

По този начин се преодолява критичният период на късните пролетни слани, които могат да достигнат температура минус 6 градуса.

Овощарите, които се интересуват от повече подробности за технологията, могат да потърсят връзка с фирма Балкан Био Фрукт.