В края на зимата животните са изтощени и с намален имунитет

Д-р Валентин Иванов, квмн

Пролетта чука на вратите ни и е време да заплодим зайкините, за да има време през активния сезон да получим поне 3-4 поколения.

Ако още не сте подготвили бъдещите майки, трябва да побързате.

Най-добрата стратегия е да се предостави на дългоухите животни комбинация от витамини и минерали като безспорна е водещата роля на витамин Е. Когато той е в достатъчно количество в съчетание с минералите селен и цинк, можете да бъдете сигурни в добрите резултати.

И още нещо много важно - зайкините не трябва да са с наднормено тегло.

Разбира се, трябва да бъдем сигурни и в качествата на мъжкия разплодник.

Добър източник на витамин Е са таблетките екзовит Е от серията Екзо. Давайте на животните по 3-4 таблетки на 1 л вода. Размножителният период започва в края на зимата и началото на пролетта, когато зайците са изтощени и с намален имунитет. Добре е това да се компенсира с даването на общоукрепващия комплекс от витамини екзовит В - 2-3 таблетки в 1 л вода.

Давайте витамините във водата за пиене на животнвите
Давайте витамините във водата за пиене на животнвите

През целия активен сезон зайкините майки трябва да се стимулират с гореописаните препарати, за да получите повече и по-жизнени потомства.

Тъй като зайкините имат къса бременност (средно 31 дни, като варира от 30 до 33 дни) и се развъждат много интензивно, задължително разплодните животни трябва да приемат добавки, които да осигурите тяхното по-продължително използване.

УСЛОВИЯ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА КАЧЕСТВЕНО ПОТОМСТВО В ЗАЙЧАРНИКА

Разплодните животни трябва да са здрави и да са на подходяща възраст и кондиция. За получаване на качествено потомство не са подходящи:

животни над 3-годишна възраст;

затлъстели;

с недоразвити или повредени полови органи.

Зайците трябва да са носители на признаците на своята порода или техните индивидуални качества трябва максимално да са подходящи за зайцевъда.

За развъждане е желателно да се подбират зимни зайци както и родени в ранните зайчила на майката. Тези зайци са най-подходящи за ролята на производители.

Не се допускат за развъждане родствени животни. При недостиг на животни просто купете нови. Важно е да помните, че новодоставените животни се нуждаят от карантина и от много внимателна проверка на здравословното им състояние особено ако става думи за разплодни зайци.

Опитни зайцевъди освен на подбора на активни и развити животни обръщат внимание и на майката , и на братята на бъдещия разплодник. Ако в зайчилото има много слаби или болни малки, а майката е с пороци (чести аборти, лош нрав), то има голяма вероятност те да се проявят в следващите поколения.