Най-характерните грешки при избора, експлоатацията и настройките на тези машини, посочени и разяснени от водещи специалисти на световни компании производителки

Щангите: полето е ориентир

Най-разпространената грешка: в стопанство с много, но разпръснати площи вземат пръскачка с ширина на щангите 36 метра и повече. На пръв поглед изглежда, че земята е много, което определя необходимостта от производителна машина. Но обръщането на малките поля с нея се оказва трудно.

Като резултат, при обръщане и маневриране се губи време и производителността, която е по силите на тази пръскачка, не се реализира.

За най-производителни и маневрени се смятат самоходните пръскачки. При различните марки средната им производителност е от 4000 до 9000 дка за денонощие. А понякога тя надвишава 10 000 дка.

Тази скорост се обяснява преди всичко с конструктивните особености на самата машина, като се започне от конструкцията на окачването, рамата, системата на пръскане и се завърши с повишената проходимост на самоходните машини, ергономичността и подобрената в сравнение с прикачните машини маневреност. Те по-лесно завиват с щанги с голяма работна ширина, отколкото тракторът с прикачна машина. Освен това самоходните пръскачки по-малко уплътняват почвата.

Но производителността не е главният критерий на избора в полза на самоходната машина. Главното достойнство на тези машини е високият (110-180 см) клирънс. На първо място те са необходими на фермерите, отглеждащи високостеблени култури - слънчоглед, царевица, и по-рядко рапица. Особено високият клирънс е актуален при обработката на тези растения в късните фази на вегетация, тъй като позволява да не се травмират посевите.

Що се отнася до ширината на щангата, то тя трябва да се подбира в съответствие с работната ширина на всички работещи на полето инвентари. С други думи, ширината на щангата трябва да бъде равна или кратна на работната ширина на сеялката и торовнасящата машина, за да може в случай на работа с технологични колеи, да не се прокарват излишни такива.

Колела: кратни на колеята

При избор на пръскачка е важно да се внимава за колеята - при прикачната пръскачка тя трябва да е горе-долу равна или кратна на колеята на трактора.

Спазването на този параметър е особено важно при работа с овощни култури. Често грешката на многопрофилно стопанство е покупката на пръскачка с ширина на колеята, която не може да се регулира. Като резултат при отглеждането на различни култури, например царевица с междуредие 70 см и картофи с междуредие 45 см, няма да се получи да се настрои пръскачката на необходимата колея.

При повечето пръскачки колеята се регулира (безстепенно или степенно). Но ако в стопанството се използва нестандартна колея, това трябва да се вземе предвид още при поръчката на машината.

Разход, височина, норма: въоръжете се с електроника

Повечето специалисти са съгласни, че пръскачката трябва да бъде максимално функционална и добре оборудвана с електроника. Това е важно, тъй като електронните системи за контрол, с които са оборудвани повечето съвременни пръскачки, позволяват автоматично да се избегнат редица грешки.

Например, типична трудност за повечето механизатори при работа на терени със сложен релеф става поддържането на постоянна височина на щангата на определено разстояние от културата (при работа с фунгициди) или от повърхността на полето (при работа с хербициди).

Височината влияе на качеството на пръскането - ако щангата е спусната прекалено ниско, няма да има припокриване, а ако е твърде високо - възниква риск от отнасяне на работния разтвор. На това мнение са и производителите на средства за растителна защита, които отбелязват, че увеличаването на височината на обработваната повърхност с 10 на сто от зададената води до повишаване на неравномерността на обработката с 30 на сто.

За да съблюдава максимално точно хоризонтално положение на щангата, механизаторът трябва да избере нисък скоростен режим, но с оглед на неравностите на самото поле и особеностите на релефа на местността. Това условие е трудно изпълнимо в ръчен режим. За да избягнат тази грешка, са създадени системите за автоматичен контрол на височината на щангата, основата на които са ултразвукови датчици. Те сканират разстоянието до обработваната повърхност (културата) и в съответствие с отклонението подават команда към хидравликата на щангите - кое крило да се повдигне, кое - да се спусне и т. н. Така автоматично се регулира височината на положението на щангите и се нивелират погрешностите.

Има и разширени варианти. Например, фирма Horsch предлага за своите пръскачки система, в основата на която действа лазарен скенер - поставен на тавана на кабината, той преобразува данните и построява модел на повърхността.

Специалистите посочват като грешка, пряко влияеща върху качеството на опръскването, нестабилността на скоростния режим - в машините с механично регулиране на работното налягане с промяната на скоростта ще се променя и нормата на внасяне на работния разтвор на единица площ (при намаляване на скоростта нормата на разход на декар ще расте, при увеличаване - ще намалява). Значи механизаторът трябва да поддържа строго определена скорост при работа. А както знаят специалистите, това е почти невъзможно.

Впрочем тази грешка успешно се компенсира чрез поставянето на електронен терминал за управление и електрически регулатори на налягането, които позволяват да се поддържа постоянна норма на разход на работния разтвор, независимо от скоростта. Почти всички производители на пръскачки оборудват своите машини с такива устройства в базов вариант или препоръчват добавянето им като опция.

Изключение правят пръскачките, които имат патентована механична система (помпа с две бутала), работеща от задвижването на колелата. Тя осигурява постоянен разход на гориво на декар, независимо от външните параметри. Повечето производители на пръскачки предлагат на клиентите си навигационни системи, системи за автоматично управление и контрол на изключването на секциите на обработени участъци на полето и при обръщане. Според специалистите това предпазва купувачите от грешки, свързани с преразход на средства, и повреди на културите в резултат на повторна обработка в зоните на припокриването.