Високата почвена влага ще пречи на предсеитбените обработки

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

Високите температури в края първото и началото на второто десетдневие на март, с максимални стойности достигнали в голяма част от полските райони до 21-22 градуса (Враца, Ловеч, Плевен, Кюстендил, Благоевград, Сандански, Пловдив, Пазарджик, Разград, Силистра, Карнобат), а във Велико Търново - до 25 градуса С, активизираха вегетацията на есенните посеви и трайните насаждения.

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури. При масово братилите зимни житни култури ще наблюдаваме повишение на коефициента на братимост. При овощните култури ще имаме различни фази - от набъбване и разпукване на пъпките при семковите видове до фазите цветен бутон и цъфтеж при костилковите овошки (бадем, кайсия, праскова) в южните райони на страната. При лозата ще се наблюдава набъбване и разпукване на пъпките.

Падналите валежи през изтеклия период и прогнозираните, през втората половина от следващия, ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве. В по-голямата част от страната условията ще бъдат неподходящи за предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване с ранни и средноранни пролетни култури. Поради тази причина на много места в Южна България ще бъдат пропуснати агротехническите срокове, през втората половина на март, при сеитбата на слънчогледа.

През първата половина от периода вероятността за валежи е малка. Условията ще бъдат подходящи за провеждане на растителнозащитни пръскания при овошките срещу редица патогени (ранно кафяво гниене, съчмянка по костилковите, къдравост по прасковата и др.) и вредители (листозаивачки, листни въшки, молци, хоботници и др). Един от опасните неприятели по овощните култури (череша, слива, праскова, кайсия, ябълка и круша) е пъпковия хоботник. Отначало бръмбарите се хранят с неотворените листни и цветни пъпки, а по-късно - с листата и цветовете. Борбата се провежда срещу бръмбарите преди да са нанесли поражения по пъпките с някои от посочените инсектициди; Вазтак Нов 100 ЕК - 0,02%, Децис 2,5 ЕК - 0,03%, Суми алфа 5 ЕК (Сумицидин 5 ЕК) - 0,03%, Дурсбан 4 ЕК - 0,15% и др.