При подписване на заявление със сгрешени данни ще бъдат отрязани от субсидии

Диана Кочева

Може да се каже, че вече във втората половина на март започва активното заявяване на земята, допустима за подпомагане, заявиха пред в.“Български фермер” от няколко общински служби по земеделие.

Кампанията продължава до 15 май, земеделските производители имат време и затова са спокойни, казаха експертите от там.

Те не скриха, че са доволни и работят спокойно, защото свърши времето на опашките пред службите, на които бяхме свидетели преди няколко години.

Но земеделските стопани трябва да имат предвид, че схемите, по които ще се кандидатства, са твърде много и някои от тях заблуждаващо си приличат. Затова се препоръчва от МЗХГ, много внимателно и няколко пъти да проверят документите, които подават и подписват, за да се убедят, че са ги попълнили правилно.

При неизрядно чекнати схеми или забравени за заявяване мерки, ще се лишат сами от субсидията си предупреждават специалистите.

За директните плащания за кампания 2018 ще се кандидатства по схеми, базирани на площ, които са 5 на брой, както и за схеми за подпомагане за селскостопански животни, които пък са 10 на брой.

Тези за подпомагане за плодове и зеленчуци са също 5. А към останалите специфични спадат схемата за подпомагане за протеинови култури, преходната национална помощ за тютюна и специалната схема за памука.

Така общият им брой става доста висок и немалко стопани се объркват, особено тези от сектор животновъдство.

За активен земеделски стопанин също напомнят от МЗХГ, въпреки че вече почти всички производители от селското стопанство знаят как се спазва това изискване.

И през кампания 2018 обаче ще продължава да се проверява изискването всички кандидат-бенефициенти на директни плащания да бъдат активни стопани, което се подчинява на регламента за директни плащания. В него е определен негативен списък от лица, които не са такива.

Става дума за физическите и юридически лица, които експлоатират летища, железопътни услуги, водни съоръжения, услуги в сферата на недвижимите имоти, спортни игрища и места за отдих. Към тях, с национално решение на България, са прибавени и държавните и общински администрации или техни поделения.

На въпрос на наши читатели трябва да отговорим обаче, че си има начин и лицата от негативния списък да бъдат признати за активни стопани, но след като докажат едно от няколко изисквания за приходи и дейност.

В Закона за подпомагане на земеделските производители /ЗПЗП/ има изискване всички кандидати за директни пари да бъдат регистрирани като земеделски стопани. Има само едно изключение - регистрация на земеделски стопанин не се изисква, ако се кандидатства само за преходна национална помощ

За схемите и през 2018 г. продължава хоризонталното изискване допустимата площ в стопанството да е минимум 0.5 ха и минималният размер на парцела да е 0.1 ха.

Когато земите са оставени под угар, те са разрешени за субсидиране, само ако върху тях е извършена най-малко една почвена обработка.

Това може да е изораване или дисковане - до 31 май на годината на кандидатстване. Максималната височина на тревостоя не бива да надхвърля 0.5 метра.

Постоянно затревените площи са допустими за подпомагане също при определени строги норми - когато на тях има не повече от 100 броя дървета или храсти на хектар с височина над 0.5 м. Това важи за орлова папрат, чемерика, айлант, къпина, клек, хвойна и аморфа.

Дава се право на подпомагане и при разпръснато разположени на площите сгради, съоръжения, скали, скални участъци, ерозирали или оголени терени заемат не повече от 10% от общата площ, след като се изключат компактните /над 100 кв. м./ неподходящи за подпомагане терени.

Постоянните пасища се използват за паша, когато при заявяването им в ИСАК се установи, че има гъстота от минимум 0.15 животински единици на хектар.

Ливадите за косене трябва да се поддържат с максимален тревостой от 0.7 м. , и то във всеки момент на годината.

На постоянно затревените площи, поддържани в състояние, позволяващо паша или косене, ще се иска да е извършена минимална земеделска дейност и в същото време максималният тревостой във всеки момент от годината да не надхвърля 0.35 метра.

Трайните насаждения могат да бъдат подпомагани, когато най-малко 70% от растенията в парцела /след изключване на недопустимите части/ са живи, и когато почвената повърхност в междуредията се поддържа с подходящи обработки или косене. Обработката да е по една от прилаганите системи - угарна, чимово-мулчирна, мулчирна или ливадно зачимяване.

Земеделските площи, с които се кандидатства, трябва да бъдат на разположение на кандидата. Това ще се проверява в специализирания софтуер за наличие на регистрирано валидно правно основание.

Очите на кандидата да са на четири повтарят експертите. Да прегледа заявлението си за пропуски и грешки, преди да го подпише.

Да знае, че при попълването му за подпомагане ще му бъде предоставен документ, в който са отбелязани допуснатите от него грешки.

Те могат да доведат до отказване или намаляване на размера на субсидията. Затова е важно да провери за евентуалните грешки и да прецени дали желае да въведе корекции в заявлението си.

Земеделският стопанин трябва да внимава да не пропусне да заяви участие по всички схеми, за които отговаря на условията.

Ако е пропуснал да заяви участие по някоя от схемите - след това по нея няма да му бъде отпусната субсидия.

Кога се намаляват парите по СЕПП

Плащанията по основната схема на площ се намаляват с 5% за онази част от сумата, която надвишава левовата равностойност на 150 000 евро и със 100% за сумите, които надвишават левовата равностойност на 300 000 евро за съответната година.

Преди това се приспадат свързаните със селскостопанска дейност възнаграждения за труд, които реално са изплатени от фермера през предходната година.

Това се отнася също и за данъците и вноските за социално осигуряване на работниците. Държавен фонд "Земеделие"- Разплащателна агенция ще продължи да проверява дали земеделските стопани са разделили стопанството си след 18 октомври 2011 г. с цел да избегнат намалението на плащанията. Проверките включват административен контрол на лични и географски данни за кандидатите в ИСАК.

Важни забрани за всички кандидати

При заявяване на ползваните площи в ИСАК, земеделските стопани ще имат възможност да проверяват сами дали спазват приложимите за стопанството им изисквания за зелени директни плащания или попадат в изключения, при които не се изисква спазването им.

За угари, площите с междинни култури или зелена покривка и азотфиксиращи култури, които се използват като екологично насочени площи /ЕНП/ и се получава субсидия, има забрана за прилагане на продукти за растителна защита - ПРЗ.

За земите под угар, използвани като ЕНП, забраната за препарати е от 1 януари до 15 юли 2018 г.

За азотфиксиращите култури, използвани като ЕНП, забраната започва със засяването на азотфискиращите култури и свършва след прибирането им.

За междинни култури или зелена покривка, създадени от смески, използвани като ЕНП, забраната е през 8 седмичния период на задържане на полето от 1 октомври до 1 декември 2018 г.

Но предвид целите на междинните култури като екологично насочени площи, става ясно, че не следва да се пръска с препарати и в периода от засяването на смеските / ако е по-рано от периода на задържане на полето/ до периода на задържане на полето.

Междинните култури трябва да бъдат налични на полето в периода от 1 октомври до 1 декември 2018 г. През това време не трябва да се прилагат продукти за растителна защита, а ако културите са засети по-рано, не трябва да са третирани и от засяването до периода на задържане на полето.

Междинните култури не бива да са налични на полето след 15 април 2019 г.

Това означава, че земеделският стопанин трябва да ги е заорал до тази дата, като по този начин отговаря на изискването на еврорегламента междинните култури да не се реколтират и да не остават като основна култура през следващата година.

Постоянно затревените площи са допустими за подпомагане при определени строги критерии - когато на тях има не повече от 100 броя дървета или храсти на хектар с височина над 0.5 метра
Постоянно затревените площи са допустими за подпомагане при определени строги критерии - когато на тях има не повече от 100 броя дървета или храсти на хектар с височина над 0.5 метра
Изискванията за употрепа на препарати за растителна защита трябва да се спазват стриктно, казват експертите
Изискванията за употрепа на препарати за растителна защита трябва да се спазват стриктно, казват експертите