Какви са мерките за ефективна профилактика на мастита в млечното говедовъдство?

Строга дисциплина и висок професионализъм при машинното доене на кравите.

Стриктна хигиена на помещенията. Трябва да бъде не просто чисто, а много чисто плюс провеждане на редовни дезинфекции.

Качеството на доилното оборудване (доилните чорапчета) и равнището на вакуума трябва да отговорят на нормите.

Провеждане на редовна дезинфекция и измиване на доилното оборудване.

За обработка на цицките на вимето преди доенето да се използват единствено еднократни индивидуални салфетки.

След доенето да се обработват цицките на кравата със специални средства, образуващи на повърхността защитна ципа.

Изследване на всички лактиращи крави два пъти месечно за субклиничен мастит (външно вимето и млякото изглеждат нормални, но при изследване с тест се установяват промени в качеството на млякото) с цел откриване и лечение на поразените четвъртинки на вимето.

Контрол на нови случаи на проява на клиничен (явен) мастит и незабавното му лечение.

Лечение на всяка форма на клиничен мастит не по-късно от 48 часа.