В Китай само 10% от пчелните колонии се използват за опрашване на културите

13 март 2018
Пчеларство
0
6210
Няма снимка
Един от сериозните проблеми на китайското пчеларство е нежеланието на младите хора да отидат в тази индустрия, където можете да спечeлят в най-добрия случай $ 8.2-16.4 хиляди годишно.
 

Проф. Янг Гуан Хуан от Института по пчеларство на Аграрната академия на Китай за проблемите на пчеларството в Китай и опазването на китайската пчела Apis cerana (наричана по-долу AS). Професор Ян изучава медоносните пчели в продължение на половин век. Ето и неговият коментар за състоянието на пчеларството в Китай:

* Китайската пчела Apis ceranaсе появява в Китай преди 70 милиона години и е добре адаптирана към местния климат, флората и околната среда. Тя се различава със своето старание и мирна природа, опрашва ябълките и другите плодни дръвчета, както и ягодоплодни култури, с 30% по-ефективно от европейските пчели Apis mellifera, която се появи в Китай през 1896 г. Смята се, че медът й е по-здравословен и с "по-мек вкус".

* Урбанизацията, масовото използване на пестициди, замърсяването на околната среда и други фактори разрушават биологичното разнообразие на Китай и това има отрицателно въздействие върху пчеларството, включително броя на пчелните семейства. В началото на двадесети век в Китай има 6 милиона семейства от тази пчела. Понастоящем пчелните колонии са по-малко под 1 милион. В края на 50-те години на миналия век в Пекин например има 40 хил. семейства, а към днешна дата са едва 400.

* По-агресивните европейски пчели се развиват по-бързо от АС и последните са принудени да напускат райони, където се появяват пчелини с европейски пчели. Честотата на вибрациите на крилата и много други характеристики на европейските пчели и AS съвпадат и в резултат на това работничките от европейските пчели свободно влизат в семействата на AS, убиват своите кралици и ограбват осиротелите семейства. В същото време в провинция Юнан пчелите на тези два вида съществуват съвместно мирно върху едни и същи пчелини.

* Обезлесяване и намаляване на популацията предизвика верижна реакция: няма много "местни" медоносни растения, а след това изчезват насекоми, които се хранят с тези растения, а след тях - и птици, които се хранят със семената на тези растения и насекоми. Това, в частност, е довело до факта, че в някои провинции, са отглеждани и гигантските стършели, които все по-често атакуват хора. В Шанси през 2013 г., стършели атакуват 1640 души, 42 от които са загинали. Възстановяване на популациите от птици и насекоми може да помогне за възстановяване на нарушения екологичен баланс в много китайски провинции.

* Европейските пчели не само лишават AS от хранителна база, но също така разпространяват вируси и патогени, които представляват опасност за здравето на пчелните колонии.

* Намаляването на пчелната популация до 10% от първоначалната популация е знак, че пчелите са застрашени от изчезване. Това означава, че AS в Китай може скоро да изчезне, освен ако не бъдат предприети мерки за нейното опазване. Предупрежденията на учените за тази заплаха са взети сериозно от властите.

* През 2006 г. в САЩ се регистрира феномен, наречен разпадане на пчелните колонии, известен още и като синдром на празния кошер. Според специалистите това явление се дължи на разпространението на Varroa акарите и други паразити по пчелите и болести, както и излагането на пестициди, които принадлежат към групата на неоникотиноиди. В Китай неоникотиноидите също се използват широко, но засега няма данни за синдром на празния кошер. Може би една от причините за това е фактът, че в Китай само 10% от пчелните колонии се използват за опрашване на култури, докато в САЩ това е 30%.

* Един от сериозните проблеми на китайското пчеларство е нежеланието на младите хора да отидат в тази индустрия, където можете да спечeлят в най-добрия случай $ 8.2-16.4 хиляди годишно. Възрастта на около 50% от пчеларите надхвърля 50 години. През последните 10 години средната възраст на пчеларите се е увеличила с 13 години.

* Хаотичният характер на вътрешния пазар на мед в Китай, присъствието на този пазар на голямо количество фалшифициране също има отрицателно въздействие върху пчеларството.  Смята се, че половината от 400 хил. тона мед, доставен на китайския пазар, е фалшифициран, а значителна част от него - 100% фалшифицирани. Поради тази причина наскоро китайските потребители показаха нарастващ интерес към вноса на мед от Нова Зеландия, страните от ЕС и други страни.

* Китай е един от най-големите производители на мед в света. Статистическите данни от Асоциацията за пчелни науки в Китай показват, че повече от 300 000 фермери са събрали 12,5% от световните пчели миналата година. Освен това потреблението на мед в Китай се е удвоило през последното десетилетие, а миналата година е надминало 350 000 метрични тона, средно на човек над 260 грама, близо до годишните 300 грама в Япония.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
3591
0

В черните пити обемът на меда е с 12 % по-малко, отколкото в светлите, което оказва значително влияние върху масата на новородените пчели. Пчелите, излюпени в килийки на стари пити,

20250
0

Медът, извлечен от новоизградените пити, не кристализира в продължение на 2 месеца, което е 5 пъти по-дълго в сравнение със срока за кристализиране при центрофугирането от тъмни пити от същото

4167
0

По-голяма част от времето пчелите прекарват на питите в гнездото, от чийто обем и качество в голяма степен зависи животът на семейството през годината, напомнят от "Пчела и кошер".

3951
0

И най-важното: повтаря се през 10 дни до пълно оздравяване на пчелите. Не забравяйте, че като пръската, от фенотиазина въшките умират и падат на дъното на кошера.

5382
0

Трябва температурата да не е по-ниска от 15 градуса. През входа на кошера вкарайте с пушалката 60-80 струи (през 30-40 минути) фенотиазинов пушек. Пушалката се зарежда с разгорели (насветлени)

Още от Фермер
657
0

В домашни условия плодовата продукция се съхранява в дървени касетки. Те са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за

2898
0

Между 100 и 200 лв. е разходът за еднократното участие във фермерски пазар. А първоначалната инвестиция, която трябва да направи фермерът, за да участва, е 11 500 лева.

1998
0

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Законопроектът предвижда промяна в списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто

621
0

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон - "Мичиган", "Сингапур", "Колорадо" и "Пукет". Това каза по време на дискусия, посветена на ваксинопрофилактиката, проф.

2970
0

Имам уверение от големите вериги, че няма да работят с печалба от хляба. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов след заседание на ресорната комисия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският нападател Георги Христов вкара юбилейния си гол №60 в Северна Америка. 33-годишният пловдивчанин излезе титуляр за “Тампа Бей Роудис” в гостуването на “Нешвил” от USL (II ниво на футбола в САЩ и Канада). Христов откри резултата още в началото на мача. Той бе изведен сам срещу вратаря Мат Пикинс,

10 нови шефове на мисии одобри правителството, всички са дипломати Димитър Абаджиев, чийто мандат като посланик на България в Словения още не е изтекъл, получи нов пост. Той ще оглави новосъздаденото българско посолство в столицата на Саудитска Арабия Рияд, реши правителството в сряда. 10 посланически рокади одобри Министерският съвет,

Университетът в Съри, Англия, оповести за първото в историята успешно прилагане на активно събиране на космически боклук в околоземна орбита, предаде ТАСС. На сайта на учебното заведение се съобщава, че това е направено с помощта на мрежа, спусната от експериментален спътник. "Спътникът RemoveDEBRIS успешно използва бордова мрежа в орбита -

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа