В Китай само 10% от пчелните колонии се използват за опрашване на културите

13 март 2018
Пчеларство
0
5103
Няма снимка
Един от сериозните проблеми на китайското пчеларство е нежеланието на младите хора да отидат в тази индустрия, където можете да спечeлят в най-добрия случай $ 8.2-16.4 хиляди годишно.
 

Проф. Янг Гуан Хуан от Института по пчеларство на Аграрната академия на Китай за проблемите на пчеларството в Китай и опазването на китайската пчела Apis cerana (наричана по-долу AS). Професор Ян изучава медоносните пчели в продължение на половин век. Ето и неговият коментар за състоянието на пчеларството в Китай:

* Китайската пчела Apis ceranaсе появява в Китай преди 70 милиона години и е добре адаптирана към местния климат, флората и околната среда. Тя се различава със своето старание и мирна природа, опрашва ябълките и другите плодни дръвчета, както и ягодоплодни култури, с 30% по-ефективно от европейските пчели Apis mellifera, която се появи в Китай през 1896 г. Смята се, че медът й е по-здравословен и с "по-мек вкус".

* Урбанизацията, масовото използване на пестициди, замърсяването на околната среда и други фактори разрушават биологичното разнообразие на Китай и това има отрицателно въздействие върху пчеларството, включително броя на пчелните семейства. В началото на двадесети век в Китай има 6 милиона семейства от тази пчела. Понастоящем пчелните колонии са по-малко под 1 милион. В края на 50-те години на миналия век в Пекин например има 40 хил. семейства, а към днешна дата са едва 400.

* По-агресивните европейски пчели се развиват по-бързо от АС и последните са принудени да напускат райони, където се появяват пчелини с европейски пчели. Честотата на вибрациите на крилата и много други характеристики на европейските пчели и AS съвпадат и в резултат на това работничките от европейските пчели свободно влизат в семействата на AS, убиват своите кралици и ограбват осиротелите семейства. В същото време в провинция Юнан пчелите на тези два вида съществуват съвместно мирно върху едни и същи пчелини.

* Обезлесяване и намаляване на популацията предизвика верижна реакция: няма много "местни" медоносни растения, а след това изчезват насекоми, които се хранят с тези растения, а след тях - и птици, които се хранят със семената на тези растения и насекоми. Това, в частност, е довело до факта, че в някои провинции, са отглеждани и гигантските стършели, които все по-често атакуват хора. В Шанси през 2013 г., стършели атакуват 1640 души, 42 от които са загинали. Възстановяване на популациите от птици и насекоми може да помогне за възстановяване на нарушения екологичен баланс в много китайски провинции.

* Европейските пчели не само лишават AS от хранителна база, но също така разпространяват вируси и патогени, които представляват опасност за здравето на пчелните колонии.

* Намаляването на пчелната популация до 10% от първоначалната популация е знак, че пчелите са застрашени от изчезване. Това означава, че AS в Китай може скоро да изчезне, освен ако не бъдат предприети мерки за нейното опазване. Предупрежденията на учените за тази заплаха са взети сериозно от властите.

* През 2006 г. в САЩ се регистрира феномен, наречен разпадане на пчелните колонии, известен още и като синдром на празния кошер. Според специалистите това явление се дължи на разпространението на Varroa акарите и други паразити по пчелите и болести, както и излагането на пестициди, които принадлежат към групата на неоникотиноиди. В Китай неоникотиноидите също се използват широко, но засега няма данни за синдром на празния кошер. Може би една от причините за това е фактът, че в Китай само 10% от пчелните колонии се използват за опрашване на култури, докато в САЩ това е 30%.

* Един от сериозните проблеми на китайското пчеларство е нежеланието на младите хора да отидат в тази индустрия, където можете да спечeлят в най-добрия случай $ 8.2-16.4 хиляди годишно. Възрастта на около 50% от пчеларите надхвърля 50 години. През последните 10 години средната възраст на пчеларите се е увеличила с 13 години.

* Хаотичният характер на вътрешния пазар на мед в Китай, присъствието на този пазар на голямо количество фалшифициране също има отрицателно въздействие върху пчеларството.  Смята се, че половината от 400 хил. тона мед, доставен на китайския пазар, е фалшифициран, а значителна част от него - 100% фалшифицирани. Поради тази причина наскоро китайските потребители показаха нарастващ интерес към вноса на мед от Нова Зеландия, страните от ЕС и други страни.

* Китай е един от най-големите производители на мед в света. Статистическите данни от Асоциацията за пчелни науки в Китай показват, че повече от 300 000 фермери са събрали 12,5% от световните пчели миналата година. Освен това потреблението на мед в Китай се е удвоило през последното десетилетие, а миналата година е надминало 350 000 метрични тона, средно на човек над 260 грама, близо до годишните 300 грама в Япония.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
2142
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

2493
0

Не бива да забравяте, че ливадната паша често е доста продължителна, напомнят професионалните пчелари. А силният рой трябва да се засели в отделен кошер.

3933
0

Ако няма да увеличавате пчелните семейства, ранните роеве, както и онези, които са излезли 20-30 дни преди или по време на главната паша, заселете в корпуси с дъно.

6327
0

Маточникът се изрязва заедно с част от питата, на която се намира. Придава се в новото семейство, като частта от питата се прикрепя с клечица, трън или просто се залепва върху питата на приемното

6219
0

Този преглед ще ви позволи да унищожите повторно заложените маточници (ако има такива). Пчеларите с по-малко опит трябва да знаят, че само по този начин окончателно се предотвратява възможността за

Още от Фермер
2034
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1404
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1071
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

13104
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

936
0

В доклада си от юни експертите на USDA понижиха оценките за световното производство и износ на царевица през 2018/19 MГ, главно поради преразглеждането на тези показатели за Русия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Мълчаливо хоро, в което никой не изрича и една дума, засне БНТ в малкото благоевградско селце Пирин с 50 души. То е било една от спирките на пътуващото студио БНТ 2. През април тв екипи са посетили 22 населени места по европроекта "ЕП 202 ПЕТ". Целта е била жителите да се запознаят със структурата на Европарламента и начина на работа на депутатите.

Преките чуждестранни инвестиции у нас са се увеличили с 4,5 млн. евро за април 2018 г., при намаление с 43,9 млн. евро за същия месец на миналата година, отчете БНБ. За януари – април тази година по предварителни данни у нас са влезли 113 млн. евро срещу 229,2 млн. евро за същия период през м.г. Експертите на управителя на централната банка

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа