В Китай само 10% от пчелните колонии се използват за опрашване на културите

13 март 2018
Пчеларство
0
3906
Няма снимка
Един от сериозните проблеми на китайското пчеларство е нежеланието на младите хора да отидат в тази индустрия, където можете да спечeлят в най-добрия случай $ 8.2-16.4 хиляди годишно.
 

Проф. Янг Гуан Хуан от Института по пчеларство на Аграрната академия на Китай за проблемите на пчеларството в Китай и опазването на китайската пчела Apis cerana (наричана по-долу AS). Професор Ян изучава медоносните пчели в продължение на половин век. Ето и неговият коментар за състоянието на пчеларството в Китай:

* Китайската пчела Apis ceranaсе появява в Китай преди 70 милиона години и е добре адаптирана към местния климат, флората и околната среда. Тя се различава със своето старание и мирна природа, опрашва ябълките и другите плодни дръвчета, както и ягодоплодни култури, с 30% по-ефективно от европейските пчели Apis mellifera, която се появи в Китай през 1896 г. Смята се, че медът й е по-здравословен и с "по-мек вкус".

* Урбанизацията, масовото използване на пестициди, замърсяването на околната среда и други фактори разрушават биологичното разнообразие на Китай и това има отрицателно въздействие върху пчеларството, включително броя на пчелните семейства. В началото на двадесети век в Китай има 6 милиона семейства от тази пчела. Понастоящем пчелните колонии са по-малко под 1 милион. В края на 50-те години на миналия век в Пекин например има 40 хил. семейства, а към днешна дата са едва 400.

* По-агресивните европейски пчели се развиват по-бързо от АС и последните са принудени да напускат райони, където се появяват пчелини с европейски пчели. Честотата на вибрациите на крилата и много други характеристики на европейските пчели и AS съвпадат и в резултат на това работничките от европейските пчели свободно влизат в семействата на AS, убиват своите кралици и ограбват осиротелите семейства. В същото време в провинция Юнан пчелите на тези два вида съществуват съвместно мирно върху едни и същи пчелини.

* Обезлесяване и намаляване на популацията предизвика верижна реакция: няма много "местни" медоносни растения, а след това изчезват насекоми, които се хранят с тези растения, а след тях - и птици, които се хранят със семената на тези растения и насекоми. Това, в частност, е довело до факта, че в някои провинции, са отглеждани и гигантските стършели, които все по-често атакуват хора. В Шанси през 2013 г., стършели атакуват 1640 души, 42 от които са загинали. Възстановяване на популациите от птици и насекоми може да помогне за възстановяване на нарушения екологичен баланс в много китайски провинции.

* Европейските пчели не само лишават AS от хранителна база, но също така разпространяват вируси и патогени, които представляват опасност за здравето на пчелните колонии.

* Намаляването на пчелната популация до 10% от първоначалната популация е знак, че пчелите са застрашени от изчезване. Това означава, че AS в Китай може скоро да изчезне, освен ако не бъдат предприети мерки за нейното опазване. Предупрежденията на учените за тази заплаха са взети сериозно от властите.

* През 2006 г. в САЩ се регистрира феномен, наречен разпадане на пчелните колонии, известен още и като синдром на празния кошер. Според специалистите това явление се дължи на разпространението на Varroa акарите и други паразити по пчелите и болести, както и излагането на пестициди, които принадлежат към групата на неоникотиноиди. В Китай неоникотиноидите също се използват широко, но засега няма данни за синдром на празния кошер. Може би една от причините за това е фактът, че в Китай само 10% от пчелните колонии се използват за опрашване на култури, докато в САЩ това е 30%.

* Един от сериозните проблеми на китайското пчеларство е нежеланието на младите хора да отидат в тази индустрия, където можете да спечeлят в най-добрия случай $ 8.2-16.4 хиляди годишно. Възрастта на около 50% от пчеларите надхвърля 50 години. През последните 10 години средната възраст на пчеларите се е увеличила с 13 години.

* Хаотичният характер на вътрешния пазар на мед в Китай, присъствието на този пазар на голямо количество фалшифициране също има отрицателно въздействие върху пчеларството.  Смята се, че половината от 400 хил. тона мед, доставен на китайския пазар, е фалшифициран, а значителна част от него - 100% фалшифицирани. Поради тази причина наскоро китайските потребители показаха нарастващ интерес към вноса на мед от Нова Зеландия, страните от ЕС и други страни.

* Китай е един от най-големите производители на мед в света. Статистическите данни от Асоциацията за пчелни науки в Китай показват, че повече от 300 000 фермери са събрали 12,5% от световните пчели миналата година. Освен това потреблението на мед в Китай се е удвоило през последното десетилетие, а миналата година е надминало 350 000 метрични тона, средно на човек над 260 грама, близо до годишните 300 грама в Япония.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
6237
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

4338
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

5769
0

Пчелната майка започва да снася най-напред по питите, разположени в средата на гнездото. И то, където температурата е най-благоприятна. След като запълни част от средните пити с яйца,

8100
0

Сайтът на Европейската комисия (Кабинетът на министрите на ЕС) съдържа следните данни за състоянието на пчеларството в ЕС: Броят на пчеларите е 630 хиляди; броят на пчелните колонии - 16 милиона

4005
0

За състояние на пчеларството в Латвия информация дава Асоциацията на пчеларите в Латвия - Latvijas Biskopibas biedriba (наричана по-долу APL). Периодически тя публикува систематизирани данни за

Още от Фермер
2493
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11952
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6723
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

1143
0

През нощта валежите почти навсякъде ще спрат. Преди обяд над западната половина на страната и облачността временно ще се разкъса, но по-късно през деня отново ще се увеличи и на отделни места,

2241
0

Производството на комбинирани фуражи в ЕС преживява период на трансформация, заявява експрезидентът на FEFAC (Европейската федерация на производителите на фуражи) и представител на Agrifirm Group Руд

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Дамянова прибрала тайно заточени към лагерите на смъртта, мъжът ѝ - шеф на полицията в Скопие, ѝ помага, разказва известната пиарка В началото на март 1943 г. еврейската общност в Скопие е уведомена, че на 11 март всички трябва да се съберат на жп гарата. Секретна грама за това пристига и в дома на градоначалника и областен полицейски шеф

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа