Австралия търси решения за хранителни отпадъци

13 март 2018
Новини
0
7218
1 2
 

Средното австралийско домакинство изхвърля над 14% от седмичните си покупки, а всеки ден се изхвърлят и непродадените продукти от супермаркети и фермери.

Федералното правителство иска да намали наполовина хранителните отпадъци до 2030 г., което иначе им струва над 10 милиарда долара. Но според Джули Броуд от фондация Food Rescue тази цел може да се постигне само с иновативни решения.

Според нея супермаркетите често са виновни за голяма част от проблема с хранителните отпадъци в страната, но и хората трябва да поемат отговорност.

„Ще избереш ли ябълка с недостатък или ще вземеш тази до нея, която изглежда перфектно? Самите ние сме виновни за това - казва Броуд за ABC Radio Perth. -"Супермаркетите работят усилено, за да изглежда перфектно всичката прясна храна."

В същото време ресторантите и кафенетата не разполагат с логистични инструменти, за да предават нежелана храна.

Точно тук идват на помощ сдружения като Food Rescue, които събират 20 тона нежелана храна всяка седмица и я разпределят на 120 благотворителни организации. Те успяват да помогнат на около 12 000 души седмично, които в противен случай ще гладуват.

Има и други решения

Карли Харди събира хранителен отпадък като обелки от зеленчуци, рибени глави и пилешки кости, както и неизядена храна от домакинства, офиси и кафенета, за да ги компостира в централно съоръжение.

"Захранваме го с червеи и след което подготвяме почвата, за да можем да я върнем на домакинствата или да я продадем на земеделските производители", казва тя. „Когато хората изчистят хладилника си, те слагат всичко в една кофа, слагат я пред входната врата и ние я събираме. Това е голямо удобство за тях.“

Според Харди дори поставянето на хранителни отпадъци, които не могат да бъдат разградени в компоста, също е от огромно значение за околната среда.

"Когато отпадъците се изхвърлят в компоста, те се разграждат много по-различно", обяснява Харди. Според нея обаче заради липсата на време, открито пространство и притесненията за мухи и паразити трудно ще накарат хората да компостират. "Много хора всъщност не са толкова екологични.“

Но вместо натиск върху хората, трябва да се търсят по-добри публични решения.

Междувременно Майкъл Бъкли разработва нов мобилен сушилен апарат, с който се надява, че ще намери решение за огромните количества плодове и зеленчуци, които остават във фермата му.

Целта е да се замразяват сухи плодове на място, което позволява на фермерите да прибират продуктите, които не са подходящи за свежия пазар, и да ги продават на други пазари, без да се налагат огромни транспортни разходи за преработвателните съоръжения.

По този начин храната може да се използва и на прах, за фармацевтичната промишленост или за нещо друго.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
1971
0

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Законопроектът предвижда промяна в списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто

2934
0

Имам уверение от големите вериги, че няма да работят с печалба от хляба. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов след заседание на ресорната комисия.

2484
0

Според последните данни на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) регистрираните нови леки коли през първите осем месеца у нас са 23 685.

2178
0

Правителството прие допълнение на Постановление № 130 на Министерски съвет от 5 юли 2018 г. за одобрение на допълнителни разходи/трансфери по бюджета на Министерството на земеделието,

468
0

Правителството одобри Списък на продуктите, свързани с отбраната и Списък на изделията и технологиите с двойна употреба, които подлежат на контрол при внос.

Още от Фермер
639
0

В домашни условия плодовата продукция се съхранява в дървени касетки. Те са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за

2853
0

Между 100 и 200 лв. е разходът за еднократното участие във фермерски пазар. А първоначалната инвестиция, която трябва да направи фермерът, за да участва, е 11 500 лева.

612
0

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон - "Мичиган", "Сингапур", "Колорадо" и "Пукет". Това каза по време на дискусия, посветена на ваксинопрофилактиката, проф.

2448
0

Япония, Сингапур и ЮАР се присъединиха към Китай, Тайван, Филипините, Южна Корея, Мексико и Беларус са в списъка на трети страни, които спряха вноса на свинско месо от Белгия заради огнището на

15669
0

Стават много вкусни и сочни Продукти: половин средно голяма тиквичка, 1 чаена чаша прясно мляко, 2 ч. чаши брашно, 3 яйца, 1 ч. лъжица сол, 1 суп. лъж. захар, 3 суп. лъж. олио, 1 глава лук.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският нападател Георги Христов вкара юбилейния си гол №60 в Северна Америка. 33-годишният пловдивчанин излезе титуляр за “Тампа Бей Роудис” в гостуването на “Нешвил” от USL (II ниво на футбола в САЩ и Канада). Христов откри резултата още в началото на мача. Той бе изведен сам срещу вратаря Мат Пикинс,

10 нови шефове на мисии одобри правителството, всички са дипломати Димитър Абаджиев, чийто мандат като посланик на България в Словения още не е изтекъл, получи нов пост. Той ще оглави новосъздаденото българско посолство в столицата на Саудитска Арабия Рияд, реши правителството в сряда. 10 посланически рокади одобри Министерският съвет,

Университетът в Съри, Англия, оповести за първото в историята успешно прилагане на активно събиране на космически боклук в околоземна орбита, предаде ТАСС. На сайта на учебното заведение се съобщава, че това е направено с помощта на мрежа, спусната от експериментален спътник. "Спътникът RemoveDEBRIS успешно използва бордова мрежа в орбита -

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа