Австралия търси решения за хранителни отпадъци

13 март 2018
Новини
0
6264
1 2
 

Средното австралийско домакинство изхвърля над 14% от седмичните си покупки, а всеки ден се изхвърлят и непродадените продукти от супермаркети и фермери.

Федералното правителство иска да намали наполовина хранителните отпадъци до 2030 г., което иначе им струва над 10 милиарда долара. Но според Джули Броуд от фондация Food Rescue тази цел може да се постигне само с иновативни решения.

Според нея супермаркетите често са виновни за голяма част от проблема с хранителните отпадъци в страната, но и хората трябва да поемат отговорност.

„Ще избереш ли ябълка с недостатък или ще вземеш тази до нея, която изглежда перфектно? Самите ние сме виновни за това - казва Броуд за ABC Radio Perth. -"Супермаркетите работят усилено, за да изглежда перфектно всичката прясна храна."

В същото време ресторантите и кафенетата не разполагат с логистични инструменти, за да предават нежелана храна.

Точно тук идват на помощ сдружения като Food Rescue, които събират 20 тона нежелана храна всяка седмица и я разпределят на 120 благотворителни организации. Те успяват да помогнат на около 12 000 души седмично, които в противен случай ще гладуват.

Има и други решения

Карли Харди събира хранителен отпадък като обелки от зеленчуци, рибени глави и пилешки кости, както и неизядена храна от домакинства, офиси и кафенета, за да ги компостира в централно съоръжение.

"Захранваме го с червеи и след което подготвяме почвата, за да можем да я върнем на домакинствата или да я продадем на земеделските производители", казва тя. „Когато хората изчистят хладилника си, те слагат всичко в една кофа, слагат я пред входната врата и ние я събираме. Това е голямо удобство за тях.“

Според Харди дори поставянето на хранителни отпадъци, които не могат да бъдат разградени в компоста, също е от огромно значение за околната среда.

"Когато отпадъците се изхвърлят в компоста, те се разграждат много по-различно", обяснява Харди. Според нея обаче заради липсата на време, открито пространство и притесненията за мухи и паразити трудно ще накарат хората да компостират. "Много хора всъщност не са толкова екологични.“

Но вместо натиск върху хората, трябва да се търсят по-добри публични решения.

Междувременно Майкъл Бъкли разработва нов мобилен сушилен апарат, с който се надява, че ще намери решение за огромните количества плодове и зеленчуци, които остават във фермата му.

Целта е да се замразяват сухи плодове на място, което позволява на фермерите да прибират продуктите, които не са подходящи за свежия пазар, и да ги продават на други пазари, без да се налагат огромни транспортни разходи за преработвателните съоръжения.

По този начин храната може да се използва и на прах, за фармацевтичната промишленост или за нещо друго.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
1143
0

През нощта валежите почти навсякъде ще спрат. Преди обяд над западната половина на страната и облачността временно ще се разкъса, но по-късно през деня отново ще се увеличи и на отделни места,

7317
0

Температури между 20 и 23 градуса ще има на Цветница. Постепенното повишение на температурите ще започне през следващата седмица и в петък и събота те ще достигнат 18-23 градуса.

990
0

Днес ще остане облачно с валежи, предимно от сняг; в Югозападна България снегът ще премине в дъжд. Почти без валежи ще е в североизточните райони от страната.

1161
0

Щъркелите, които жителят на с. Зарица Сафет Халид спаси в началото на седмицата, са в добро здраве и ще бъдат пуснати в понеделник. Сафет Халид се грижи за тях вече шести ден, предаде БНТ.

576
0

Държавен фонд "Земеделие" преведе субсидиите по останалите схеми за обвързано с производството подпомагане за зеленчуци. Близо 6000 земеделски стопани, заявили площи с полски и оранжерийни зеленчуци,

Още от Фермер
6237
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2493
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11970
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6723
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4338
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Дамянова прибрала тайно заточени към лагерите на смъртта, мъжът ѝ - шеф на полицията в Скопие, ѝ помага, разказва известната пиарка В началото на март 1943 г. еврейската общност в Скопие е уведомена, че на 11 март всички трябва да се съберат на жп гарата. Секретна грама за това пристига и в дома на градоначалника и областен полицейски шеф

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа