Засява се нахут

13 март 2018
Растениевъдство
0
14742
 

От миналата година нахутът набира все по-голяма популярност и за този сезон се смята, че ще се нареди сред най-предпочитаните от фермерите.

Нахутът не е взискателен към предшественика и може да се засява след себе си. Самият той е отличен предшественик на всички култури, а като предшественик на пшеницата е по-добър от другите зърнено-бобови култури.

В сеитбообращението трябва да се поставя след торена окопна култура (царевица, слънчоглед и др.), пред зимната пшеница или да не допуска две поредни години даден участък да бъде зает от нея.

Като бобова култура той си набавя от въздуха голяма част от азота и за това трябва да се тори в умерени количества (4-6 кг/дка) преди сеитба. Торенето с фосфор и калий не води до увеличаване на добивите, но с молибден (10 г/дка) заедно със семената дава много добри резултати, като се увеличава и процентът на суровия протеин.

Изборът и подготовката на семената за сеитба са както и при граха. Разликата е тази, че вместо срещу зърнояда, който не напада нахута, семената се обеззаразяват срещу чернилката, когато се отглеждат неустойчиви сортове.

Друг важен момент в подготовката на семената е заразяването им с нитрагин. Особено голям ефект от това мероприятие има, когато нахутът се отглежда за пръв път на дадена площ, защото грудковите бактерии по него са специализирани.

За сеитба трябва да се вземат семена от последната реколта с чистота най-малко 96% и кълняемост 90%.

Още по тема, четете в новия броя на вестник „Български фермер“ от 15 март.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
2196
0

На демонстративното поле на Порфолио Фарм - Тръстеник, в насажденията на ПК „Зора“ сме приложили две хербицидни комбинации, които са насочени срещу смесен тип заплевеляване в царевица,

2061
0

Рекордни добиви ще отчетат тази година фирмите, предлагащи качествени семена от царевица и слънчоглед. Няма съмнение, че сред лидерите е и Пионер Семена. В опитните парцели на Портфолио Фарм в с.

2295
0

Сеитбата на рапица върви с бързи темпове. Фермери от някои райони на страната споделят, че вече са приключили със засяването на маслодайната култура.

4284
0

Новата сеитбена кампания на есенниците започна, а с нея и предизвикателствата пред фермерите. Често обаче в периода на сеитба климатичните условия не винаги са благоприятни за бързото покълване на

3105
0

До началото на жътвата от есенните посеви се очакваха добри добиви, доближаващи до максималните, получени през 2017 г. Обаче необикновените по честота,

Още от Фермер
639
0

В домашни условия плодовата продукция се съхранява в дървени касетки. Те са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за

2853
0

Между 100 и 200 лв. е разходът за еднократното участие във фермерски пазар. А първоначалната инвестиция, която трябва да направи фермерът, за да участва, е 11 500 лева.

1971
0

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Законопроектът предвижда промяна в списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто

612
0

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон - "Мичиган", "Сингапур", "Колорадо" и "Пукет". Това каза по време на дискусия, посветена на ваксинопрофилактиката, проф.

2934
0

Имам уверение от големите вериги, че няма да работят с печалба от хляба. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов след заседание на ресорната комисия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

10 нови шефове на мисии одобри правителството, всички са дипломати Димитър Абаджиев, чийто мандат като посланик на България в Словения още не е изтекъл, получи нов пост. Той ще оглави новосъздаденото българско посолство в столицата на Саудитска Арабия Рияд, реши правителството в сряда. 10 посланически рокади одобри Министерският съвет,

Университетът в Съри, Англия, оповести за първото в историята успешно прилагане на активно събиране на космически боклук в околоземна орбита, предаде ТАСС. На сайта на учебното заведение се съобщава, че това е направено с помощта на мрежа, спусната от експериментален спътник. "Спътникът RemoveDEBRIS успешно използва бордова мрежа в орбита -

- Вързали игумена и му запушили устата - Тарторът на групата носел маска, сложил си я пред една от камерите Шестима крадци нападнаха Роженския манастир “Рождество Богородично”, вързаха архимандрит Теофил и къртиха стена в търсене на златото на Яне Сандански. Екшънът като на филм се разиграл около 19 ч във вторник.

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа