Засява се нахут

13 март 2018
Растениевъдство
0
11124
 

От миналата година нахутът набира все по-голяма популярност и за този сезон се смята, че ще се нареди сред най-предпочитаните от фермерите.

Нахутът не е взискателен към предшественика и може да се засява след себе си. Самият той е отличен предшественик на всички култури, а като предшественик на пшеницата е по-добър от другите зърнено-бобови култури.

В сеитбообращението трябва да се поставя след торена окопна култура (царевица, слънчоглед и др.), пред зимната пшеница или да не допуска две поредни години даден участък да бъде зает от нея.

Като бобова култура той си набавя от въздуха голяма част от азота и за това трябва да се тори в умерени количества (4-6 кг/дка) преди сеитба. Торенето с фосфор и калий не води до увеличаване на добивите, но с молибден (10 г/дка) заедно със семената дава много добри резултати, като се увеличава и процентът на суровия протеин.

Изборът и подготовката на семената за сеитба са както и при граха. Разликата е тази, че вместо срещу зърнояда, който не напада нахута, семената се обеззаразяват срещу чернилката, когато се отглеждат неустойчиви сортове.

Друг важен момент в подготовката на семената е заразяването им с нитрагин. Особено голям ефект от това мероприятие има, когато нахутът се отглежда за пръв път на дадена площ, защото грудковите бактерии по него са специализирани.

За сеитба трябва да се вземат семена от последната реколта с чистота най-малко 96% и кълняемост 90%.

Още по тема, четете в новия броя на вестник „Български фермер“ от 15 март.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Растениевъдство
1683
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1836
0

KWS България взе участие в първото издание на на Международни дни на полето, организирано от DLG Bulgaria в сътрудничество с Аграрен университет Пловдив.

7344
0

Възрастните насекоми представляват пеперуди с размери 30-45 мм, оцветени в различни нюанси - от кафяво до жълто-сиво. Предните им криле са с петна и зигзаговидни ивици.

1314
0

Пшеницата в Пазарджик е в много добро състояние, каза земеделския производителн Иван Кабуров Радио "Фокус"- Пазарджик. Очакват жътвата в региона да започне в края на юни - началото на юли.

5544
0

Френската компания предлага иновативна селекция, подходяща за различни полета Маслодайната култура остава атрактивна за добрите фермери Ваня Велинска с.

Още от Фермер
2214
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1179
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2268
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13671
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

2637
0

Не бива да забравяте, че ливадната паша често е доста продължителна, напомнят професионалните пчелари. А силният рой трябва да се засели в отделен кошер.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

При голям провал винаги се търси изкупителна жертва и по всичко изглежда, че в Германия я намериха в лицето на Месут Йозил. Вестник “Билд” излезе с материал, в който пише, че голяма част от феновете са бесни от решението на селекционера Йоахим Льов да пусне футболиста на английския “Арсенал” титуляр в мача с Мексико.

Популярната система за онлайн наблюдение на пациенти в реално време “Чек Пойнт Кардио” беше използвана като най-добра практика в проведената в Европейския парламент конференция за дигитално здравеопазване. Демонстрираната пред евродепутати българска технология ще стане основа за европейската дигитална трансформация в здравеопазването,

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа