Да, но не повече от 1-2 чашки дневно

След анализ на влиянието върху човешкия организъм на различни храни (в това число плодове, зеленчуци и ядки), учени установиха, че ползата от тях е значително по-малка, отколкото 1-2 чаши кафе.

“Антиоксидантите, съдържащи се в тази напитка, могат да се противопоставят на заболявания като диабет и успешно да се борят със свободните радикали. Те разрушават структурата на клетките”, твърдят авторите на публикацията в Journal of the American Board of Family Medicine.

Антиоксидантите са природни или идентични природни съединения. Те пречат на окисляването на активните химични съединения в клетките на организма.

Пиенето на кафе в умерени дози намалява риска от развитието на различни заболявания, в това число свързаните с действието на химичните, физичните, радиационните, бактериологичните и други фактори на околната среда.

Интересен е още един факт от публикуваното изследване - еднакво полезни са и кафето с кофеин и безкофеиновото.

Според статистическите данни дневно възрастен човек приема средно 1299 мг антиоксиданти от кафето (като изпива средно 1,64 чаши кафе).

Най-близкият негов “съперник” е чаят. В една чаша чай се съдържат 294 мг, следван от бананите (76 мг), зрелият боб (72 мг) и царевицата (48 мг).

Учените посочват и препоръчителната дневна доза кафе - чаша и половина, и предупреждават, че то не бива да замества останалите необходими за организма продукти.

Това не е първото из следване в полза на кафето.

Преди време японски учени доказаха, че една чаша кафе дневно намалява риска от заболявания като рак на черния дроб, болестта на Паркинсон и някои видове диабет.

Едновременно с това специалистите са единодушни, че прекомерната употреба може да причини сърдечни проблеми, безсъние и високо кръвно.