Грижите за копитата на коня са от много голямо значение за неговото добро здраве. Те включват

всекидневно почистване;

периодично (на месец и половина) подковаване.

Специално за копитния рог трябва да се полагат допълнителни грижи, т. е. да се подрязва, тъй като той нараства непрекъснато.

За подрязването се използват копитни клещи, копитен нож и едра пила. Ако конят е подкован, първо трябва да се свали старата подкова. Предните краища, които са нараснали, се подрязват с клещите, а с ножа се обрязва стъпалото и накрая тези места се заглаждат с пилата. При правилно подрязване копитните стени трябва да се показват по-напред от стъпалото не повече от половин сантиметър.

След като копитата са почистени, конят се подковава наново. Първоначално трябва да се вземе мярка за големината на подковата, след което да се пригоди към копитото и накрая чак да се пристъпи към прикрепянето й.

Как се взима мярката

Трябва да измерите дължината на копитото от предния край до петъчния ъгъл, след това - ширината, и накрая - разстоянието между петъчните ъгли. Подковата трябва да се разполага по копитните стени така, че разстоянието между предната част на подковата и задните части да е един нокът, издадена от копитната стена.

Местата, където ще се поставят клинците, също трябва да се проверят, така че да попаднат в стената на копитото.

Подковаването трябва да се прави много внимателно като подковата се поставя върху копитото и с леки последователни удари на чука се забиват отначало вътрешните, а след това и крайните клинци. Ако конят реагира по време на ковката, клинецът трябва да се извади веднага, мястото да се дезинфекцира и клинецът да се закове отново.

ВАЖНО! Препоръчва се клинците да не се забиват докрай, а да се даде възможност конят да стъпи на земята и по този начин да се направи последна проверка. Чак след това клинците се дозабиват.