Храстчета в саксии

13 март 2018
Цветна градина / Полезни съвети
0
9279
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Вечнозелените храсти, които могат да се отглеждат в саксии са един много удачен вариант за озеленяване на терасата и балкона през всеки сезон.

Създадени са хибридни сортове, подходящи за отглеждане при нашите климатични условия. Ето някои от тях:

Киселият трън (Berberis) обича слънцето

Това е вечнозелен малък храст, достигащ височина до 80 см. На пазара у нас могат да се намерят сортове с изправени и висящи стъбла. Листата са овални, с тъмнозелена окраска. Цветовете са обагрени в жълто и се появяват в началото на май. Предпочита слънчевите изложения, но добре понася и полусянка. Почвата трябва да е богата и през летните месеци да се поддържа влажна. Подхранва се с универсални торове за зелени растения веднъж месечно.

Пресажда се в ранна пролет, като за целта се използват по-широки контейнери или саксии. Оформянето на короната се постига чрез подкастряне. Размножава се чрез резници, получени при есенното подрязване.

Препоръчва се използването на предпазни ръкавици, тъй като растението е токсично. За презимуването на открито е необходимо да се осигури защита от ниските температури, чрез обвиване на контейнера със зебло.

Лавровишната (Purnus laurocerasus) е с ефектни съцветия

Тя има издължени листа с наситен зелен цвят и характерен за вида гланц. Дължината им достига 12 см. Максималната височина на растението, при нашите климатични условия, е 150 см.

Видът е с висока декоративност, дължаща се на оформената чрез подрязване, корона и ефектните изправени съцветия, които наподобяват свещи.

Развива се добре в сенчести и полусенчести кътчета. През периода април-август изисква ежемесечно подхранване и много влага. Пресажда се в ранна пролет в по-обемни съдове. Размножава се чрез резници. Презимуването на открито е възможно, при осигуряване на добра защита от ниските температури.

Изглежда великолепно, комбинирано с контейнерно отглеждани храсти с по-плътна структура. Растението е токсично.

Пернецията (Pernettya mucronata) ражда декоративни плодчета

Това е нисък храст (до 80 см), който дължи декоративните си качества на сферичните бели, розови или червени плодчета, които го покриват в началото на есента. Цветчетата са много дребни и почти незабележими. Появяват се в края на май и началото на юни. Листата са дребни, срещулежащи и имат светлозелена окраска. Обича сенчестите и полусенчести изложения.

Засажда се в почва за рододендрони, която през летните месеци се поддържа постоянно влажна. В активния вегетационен период се подхранва веднъж на два месеца. Не обича подрязването. Премахват се само клонките с влошена декоративност. Презимува на открито, но изисква защита от студа.

Скимия (Skimmia japonica)

Храст с ниска и много компактна корона, достигаща височина до 60 см. Листата са издължени и имат наситен зелен цвят. През април се покрива с изящни бели съцветия, а през есента се отрупва с издължени или топчести червени плодове. Най-подходящи за растението са сенчестите и полусенчестите изложения.

Изисква богата и влажна почва. От ранна пролет до септември се подхранва веднъж месечно. Не се подрязва. Пресажда се в ранна пролет или през есента. Презимува навън, но при осигурена много добра защита срещу студа.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветна градина / Полезни съвети
10728
0

Ако не разполагате с просторна градина и можете да озеленявате само верандата, задния двор или терассата, градинските контейнери са чудесна възможност.

15444
0

Не е лесно да се постигне перфектен тревен килим. Не и невъзможно, естествено. Затова градинарите, които имат тревна площ в двора или на вилата, трябва да полагат не малко грижи за тревата.

51003
0

Листните въшки са може би най-отвратителната и устойчива напаст, която може да се вмъкне в градината ви. Тъкмо решиш, че си се справил с тях и се радваш на красивата си градина,

13320
0

Размножава се лесно чрез семена и резници Семената на лантаната трябва да се съберат през есента и да се изсушат. Почистват се от меката обвивка и се съхраняват в хладилник до пролетта.

16551
0

Въпреки, че лантаната е много устойчиво растение, има един недостатък - привлича белокрилката като магнит. Последствията не са приятни - чернилни гъби, други заразени растения, загуби...

Още от Фермер
2232
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1719
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1179
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2268
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13788
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

При голям провал винаги се търси изкупителна жертва и по всичко изглежда, че в Германия я намериха в лицето на Месут Йозил. Вестник “Билд” излезе с материал, в който пише, че голяма част от феновете са бесни от решението на селекционера Йоахим Льов да пусне футболиста на английския “Арсенал” титуляр в мача с Мексико.

Популярната система за онлайн наблюдение на пациенти в реално време “Чек Пойнт Кардио” беше използвана като най-добра практика в проведената в Европейския парламент конференция за дигитално здравеопазване. Демонстрираната пред евродепутати българска технология ще стане основа за европейската дигитална трансформация в здравеопазването,

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа