Храстчета в саксии

13 март 2018
Цветна градина / Полезни съвети
0
5616
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Вечнозелените храсти, които могат да се отглеждат в саксии са един много удачен вариант за озеленяване на терасата и балкона през всеки сезон.

Създадени са хибридни сортове, подходящи за отглеждане при нашите климатични условия. Ето някои от тях:

Киселият трън (Berberis) обича слънцето

Това е вечнозелен малък храст, достигащ височина до 80 см. На пазара у нас могат да се намерят сортове с изправени и висящи стъбла. Листата са овални, с тъмнозелена окраска. Цветовете са обагрени в жълто и се появяват в началото на май. Предпочита слънчевите изложения, но добре понася и полусянка. Почвата трябва да е богата и през летните месеци да се поддържа влажна. Подхранва се с универсални торове за зелени растения веднъж месечно.

Пресажда се в ранна пролет, като за целта се използват по-широки контейнери или саксии. Оформянето на короната се постига чрез подкастряне. Размножава се чрез резници, получени при есенното подрязване.

Препоръчва се използването на предпазни ръкавици, тъй като растението е токсично. За презимуването на открито е необходимо да се осигури защита от ниските температури, чрез обвиване на контейнера със зебло.

Лавровишната (Purnus laurocerasus) е с ефектни съцветия

Тя има издължени листа с наситен зелен цвят и характерен за вида гланц. Дължината им достига 12 см. Максималната височина на растението, при нашите климатични условия, е 150 см.

Видът е с висока декоративност, дължаща се на оформената чрез подрязване, корона и ефектните изправени съцветия, които наподобяват свещи.

Развива се добре в сенчести и полусенчести кътчета. През периода април-август изисква ежемесечно подхранване и много влага. Пресажда се в ранна пролет в по-обемни съдове. Размножава се чрез резници. Презимуването на открито е възможно, при осигуряване на добра защита от ниските температури.

Изглежда великолепно, комбинирано с контейнерно отглеждани храсти с по-плътна структура. Растението е токсично.

Пернецията (Pernettya mucronata) ражда декоративни плодчета

Това е нисък храст (до 80 см), който дължи декоративните си качества на сферичните бели, розови или червени плодчета, които го покриват в началото на есента. Цветчетата са много дребни и почти незабележими. Появяват се в края на май и началото на юни. Листата са дребни, срещулежащи и имат светлозелена окраска. Обича сенчестите и полусенчести изложения.

Засажда се в почва за рододендрони, която през летните месеци се поддържа постоянно влажна. В активния вегетационен период се подхранва веднъж на два месеца. Не обича подрязването. Премахват се само клонките с влошена декоративност. Презимува на открито, но изисква защита от студа.

Скимия (Skimmia japonica)

Храст с ниска и много компактна корона, достигаща височина до 60 см. Листата са издължени и имат наситен зелен цвят. През април се покрива с изящни бели съцветия, а през есента се отрупва с издължени или топчести червени плодове. Най-подходящи за растението са сенчестите и полусенчестите изложения.

Изисква богата и влажна почва. От ранна пролет до септември се подхранва веднъж месечно. Не се подрязва. Пресажда се в ранна пролет или през есента. Презимува навън, но при осигурена много добра защита срещу студа.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветна градина / Полезни съвети
14670
0

Как да се отърва от пъновете на отрязаните дървета в градината, пита ниСултанка Христова от с. Приселци, Варненско Има много начини да унищожите тези "остатъци" от дървета,

11709
0

Ако правилно и редовно подхранвате божурите по време на вегетацията (особено през пролетта), през лятото те ще ви се отблагодарят с пищни цветове. Божурът може дълго да расте и обилно да цъфти на

2466
0

Цветните лехи трябва да са с естествен външен вид. За целта са подходящи местни видове, които имат декоративни свойства. Такива цветни градини трябва впоследствие да изискват минимална грижа,

2691
0

1.Умна схема на насажденията В идеалния случай растенията трябва така да се подберат и разположат, че градината да не се нуждае от поливане и плевене.

2349
0

Смисълът на натуралната градина е да обедини човека и природата. Предпочeтени са природните, диви растения, а дизайнът е ориентиран към местните ландшафти.

Още от Фермер
6237
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2493
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11970
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6723
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4338
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Дамянова прибрала тайно заточени към лагерите на смъртта, мъжът ѝ - шеф на полицията в Скопие, ѝ помага, разказва известната пиарка В началото на март 1943 г. еврейската общност в Скопие е уведомена, че на 11 март всички трябва да се съберат на жп гарата. Секретна грама за това пристига и в дома на градоначалника и областен полицейски шеф

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа