Формиране на ябълки тип спър като вретено

13 март 2018
Овошки
0
11493
1 2 3
 

Разликата между стандартния тип и типът спър е, че те имат по-слаб растеж от сортовете, от които са произлезли. Скелетните им клони израстват от стъблото под по-малък ъгъл и растат почти вертикално. Клоните и разклоненията образуват малко странични прирасти с по-голяма дължина, но са гарнирани много добре с къси клончета междувъзлията са по-къси и облистването е по-добро от това на изходните сортове.

При резитбата за формиране на този тип корона се взема в предвид характерната особеност на тези сортове естествено да образуват по-силни клонки в основата на короната, отколкото в по-високите части, без да се прилага съкращаване на централната ос на дърветата.

Съкращаване на централната ос не се извършва както през първата година след засаждането, така и през следващите години, до окончателното оформяне на короната.

Резитбата се състои предимно в премахване на клончета и клонки с малък ъгъл на отклонение, както и на израслите близо до почвената повърхност. След встъпване на дърветата в плододаване страничните клонки се прореждат постепенно за просветляване на короните. При затихване на растежа те се съкращават на стара дървесина.

В началото на плододаването основните клонки растат доста изправено, което налага да останат по-дълги след съкращаването, особено при ябълките от групата на Червена превъзходна. Когато растежът е вече затихнал, извършва се ограничаваща резитба и на водача, който се съкращава на стара дървесина над плодни клонки.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Овошки
675
0

В домашни условия плодовата продукция се съхранява в дървени касетки. Те са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за

6390
0

Годжи бери започва да дава плодове на втората година от засаждането, а пълно плододаване настъпва през 4-а - 5-а година.

10899
0

Какви мерки да се предприемат и кога Към края на вегетацията на овощните дръвчета, когато ябълките, крушите и дюлите започват да зреят, или по-късно по време на съхранението им,

18342
0

От години към края на лятото плодовете на едно от ябълковите ми дръвчета започват да падат. При другите дръвчета нямам този проблем. Полагам редовни грижи, пръскам, прореждам и плодовете.

40716
0

Причините за това, разбира се, може да са различни, но най-честите са неправилна резитба, както и недобро опрашване и оплождане. Правилното формиране на дръвчетата е от основно значение за

Още от Фермер
2979
0

Между 100 и 200 лв. е разходът за еднократното участие във фермерски пазар. А първоначалната инвестиция, която трябва да направи фермерът, за да участва, е 11 500 лева.

2061
0

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Законопроектът предвижда промяна в списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто

657
0

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон - "Мичиган", "Сингапур", "Колорадо" и "Пукет". Това каза по време на дискусия, посветена на ваксинопрофилактиката, проф.

3051
0

Имам уверение от големите вериги, че няма да работят с печалба от хляба. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов след заседание на ресорната комисия.

2637
0

Според последните данни на Асоциацията на автомобилните производители в Европа (ACEA) регистрираните нови леки коли през първите осем месеца у нас са 23 685.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският нападател Георги Христов вкара юбилейния си гол №60 в Северна Америка. 33-годишният пловдивчанин излезе титуляр за “Тампа Бей Роудис” в гостуването на “Нешвил” от USL (II ниво на футбола в САЩ и Канада). Христов откри резултата още в началото на мача. Той бе изведен сам срещу вратаря Мат Пикинс,

10 нови шефове на мисии одобри правителството, всички са дипломати Димитър Абаджиев, чийто мандат като посланик на България в Словения още не е изтекъл, получи нов пост. Той ще оглави новосъздаденото българско посолство в столицата на Саудитска Арабия Рияд, реши правителството в сряда. 10 посланически рокади одобри Министерският съвет,

Университетът в Съри, Англия, оповести за първото в историята успешно прилагане на активно събиране на космически боклук в околоземна орбита, предаде ТАСС. На сайта на учебното заведение се съобщава, че това е направено с помощта на мрежа, спусната от експериментален спътник. "Спътникът RemoveDEBRIS успешно използва бордова мрежа в орбита -

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа