Холандски инженер създаде за разпознаване муцуната на котка, за да я пусне вкъщи, съобщава 1fuzz.

Програмистът Аркаиц Гаро от Амстердам представи пред Business Insider своето изобретение.

Холандецът обяснява, че от няколко години котаракът Бобис им гостувал редовно. Отначало семейството смятало, че животното е бездомно, но след това научило, че живее при съседите. След разговор със собственика на котарака, решили да го оставят сам да реши при кого да ходи. И Бобис започнал да идва у тях, когато реши.

Но тъй като в двора им постоянно идвали непознати котки, Гаро измислил устройството. И сега, когато Бобис идва на верандата им, камера фиксира движението, снима го и го изпраща в AWS Rekognition — безплатна "облачна" платформа за разпознаване на образи. След това Rekognition сравнява снимката, направена с компютър, с другите снимки на котки, които били качени на облака на Гаро. След това програмистът получава сигнал, че се е появил Бобис, който иска да влезе. И той му отваря вратата.

Според холандския програмист системата струва около 50 долара и му отнело няколко часа, за да я направи. Гаро е много доволен от нея, тъй като тя 100-процентово разпознава муцунката на nessкотарака Бобис.