Задължително добавяйте и кореноплоди

Тревата е основната храна на понитата, но задължиелно я обогатете с ябълки, моркови, цвекло. Понитата предпочитат да се хранят 3-4 пъти на ден. Правилното дозиране и изборът на храна са много важни за поддържането на доброто им здраве.

Сеното е изсушени билки

Съхранявайте го в кошници в оборите, окачени на височината на главата на малките кончета. Преди да го дадете на понитата, проверете сеното да не е плесенясало

Ако има плесен, не го давайте.

А когато искате да подсладите дажбата, осигурете ябълки, моркови и кореноплоди - като цвеклото.

Дозирайте правилно дажбите, защото понито има малък стомах. Затова храненето трябва да е на малки порции, но често - 3-4 пъти дневно

Задължително трябва да осигурите прясна вода денонощно в обора и навън на полето, където кончето пасе в топлите месеци на годината.

Фуражът за понита трябва да се съхранява на сухо и проветриво място.

През късната есен, зимата и ранна пролет съдържанието на витамини в сеното е минимална, затова малките кончетата се нуждаят от повече концентриран фураж.

Лакомствата

За тях вече стана дума - едно от най-често предлаганите е захарното цвекло. То е богат източник на захар, освобождавайки енергия постепенно.

Съвет: Преди използване на захарното цвекло, накиснете го за едно денонощие. Парчетата захарно цвекло съдържат фибри и много целулоза и така се подпомага храносмилането.

Готовите хранителни смески съдържат различни съставки и обикновено се допълват с минерали като калция.

В готовите комбинирани фуражи гранулите съдържат ечемик, соя, рапица както и други зърнени култури, и са обогатени с жизнено необходими витамини за организма на миникончетата.

А люцерната, нарязана с ябълки и моркови винаги се яде с охота.

Миникончетата не обичат еднообразната храна, имайте го предвид и разнообразявайте менюто им.

Внимание! Миникончетата обичат сладките храни, но не им давайте бонбони!

Ябълките и морковите също се ядат с голям апетит
Ябълките и морковите също се ядат с голям апетит
Понитата много обичат да ядат цвекло
Понитата много обичат да ядат цвекло