Спрете доенето по определена схема

09 март 2018
Домашна ферма
0
3150
Няма снимка
Виме на правилно пресушена коза
1 2
 

Следете внимателно състоянието на вимето

Като правило козите се доят два пъти дневно - сутрин и вечер, високопродуктивните - три пъти.

От четвъртия месец на бременността на козата тя трябва да започне да се пресушава. Това става, като двукратното доене се намали на еднократно

Опитни козевъди напомнят, че доенето трябва да се прави по едно и също време, като се спазва точно необходимият интервал. Например ако доенето е било трикратно, с промеждутък от 8 часа, козата започва да се дои двукратно през 12 часа.

Когато за денонощие козата започне да дава не повече от 2 л мляко (става дума за високомлечните животни) може да се премине към еднократно доене но не изведнъж, а постепенно. За целта всекидневно интервалът се увеличава:

първия ден интервалът между двете доенета се увеличава от 12 на 13 часа;

на втория ден - на 15 ч.;

на третия ден - на 17 или 18 ч. и т.н.

Примерно след 5-7 дни вече козата се дои само веднъж. След още 2-3 дни, но само при условие, че млеконадоят намалява промеждутъците между доенетата отново се увеличават, като се започне с 1 час. Ако 2-3 дни сте доили козата в 7.00 часа, на следващия ден трябва да я издоите в 8.00 часа, след ден - в 9.30 или в 10.00 часа. Тази схема се спазва дотогава, докато издоеният обем мляко не намалее на 300-350 мл.

Схема при двукратно доене:

първата седмица - веднъж дневно, издоено мляко - 1-1,2 л;

втора седмица - веднъж на 1,5 дни, издоено мляко - 600-800 мл;

трета седмица - веднъж на два дни, издоено мляко - 300-500 мл;

четвърта седмица - доене само при необходимост, издоено мляко не повече от 150 мл.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
4356
0

Така ще събирате от полога яйца всеки ден За да повишите количеството всекидневно снесени яйца в кокошарника, осигурете на носачките балансирана дажба Обогатявайте я с кореноплоди: моркови (те

5976
0

С тях ще осигурите релакс на кокошките Опитни пицевъди съветват да сложите билки в полога на кокошките си. Ароматът им привлича носачките и ги кара да се отпуснат.

7353
0

Как да получите максимална продуктивност Д-р Валентин Иванов, квмн Тъй като астрономическата пролет вече е факт, трябва да се помисли за стимулиране на носливостта на кокошките.

10674
0

Тези снимки ни изпрати 77-годишната Антина Андреева от плевенското село Божурица. Ето какво ни пише тя: "Редовно отглеждам птици за яйца. Миналата година насадих една кокошка, за да си излюпя пиленца.

2016
0

Концентратът се дава 1 или 3 пъти дневно, според вида Задължително изхранвайте концентрираните фуражи в брашнест вид - сухи или мокри. За предпочитане е да се дават в гранулиран вид.

Още от Фермер
6237
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2493
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11970
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6723
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4338
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Дамянова прибрала тайно заточени към лагерите на смъртта, мъжът ѝ - шеф на полицията в Скопие, ѝ помага, разказва известната пиарка В началото на март 1943 г. еврейската общност в Скопие е уведомена, че на 11 март всички трябва да се съберат на жп гарата. Секретна грама за това пристига и в дома на градоначалника и областен полицейски шеф

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа