Пресушаване на бременна коза

09 март 2018
Домашна ферма
0
3006
Няма снимка
Козата трябва да започне да се пресушава от четвъртия месец на бременността и?
1 2
 

Кога трябва да го направите?

За да получите пълноценно и здраво потомство от своята бременна коза, трябва да й осигурите добри условия на отглеждане и хранене. Освен това организмът й се нуждае кратка почивка, затова трябва да спре да се дои. Именно за това козата се пресушава. Под пресушаване се разбира пълно преустановяване на лактацията като се започне от четвъртия месец от бременността до самото окозване.

Само в този случай ще получавате висок млеконадой след раждането на ярето и козата няма да има здравословни проблеми през целия период на последващата лактация.

Различните кози се пресушават различно

Има животни, които три месеца преди раждането започват да намаляват млеконадоя си и в продължение на месец могат сами да прекратят изработването на мляко. Това като правило са кози с ниска млечност или кози с недобре балансирани дажби.

На бързото пресушаване може да повлияе и многоплодието, когато организмът на козата, за да спаси и себе си, и потомството си, спира лактацията и насочва всички свои вътрешни резерви към продължение на рода.

В яслите постоянно трябва да има сено

Пресушаването зависи и от дажбата на козата

Ако бременната коза е високомлечна и получава пълноценна дажба, трябва да приложите доста усилия, за да я пресушите. За целта от началото на третия месец от бременността постепенно започнете да намалявате: сочните фуражи - цвекло, тикви, тиквички, зеле, моркови и др.; зърнените фуражи; комбинираните фуражи.

Това е необходимо, тъй като тези фуражи играят основна роля в производството на мляко.

В хранилката постоянно трябва да има сено и когато козата се пресушава.

След като спрете да доите козата включете в дажбата й фуражи с висока енергийна стойност: концентриран фураж - до 300-400 г дневно; висококачествено сено - 1-1,5 кг; листников фураж - около 1 кг; от сочните фуражи: картофи или цвекло (добре измити и нарязани на дребно) - 1 кг.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
4356
0

Така ще събирате от полога яйца всеки ден За да повишите количеството всекидневно снесени яйца в кокошарника, осигурете на носачките балансирана дажба Обогатявайте я с кореноплоди: моркови (те

5976
0

С тях ще осигурите релакс на кокошките Опитни пицевъди съветват да сложите билки в полога на кокошките си. Ароматът им привлича носачките и ги кара да се отпуснат.

7353
0

Как да получите максимална продуктивност Д-р Валентин Иванов, квмн Тъй като астрономическата пролет вече е факт, трябва да се помисли за стимулиране на носливостта на кокошките.

10674
0

Тези снимки ни изпрати 77-годишната Антина Андреева от плевенското село Божурица. Ето какво ни пише тя: "Редовно отглеждам птици за яйца. Миналата година насадих една кокошка, за да си излюпя пиленца.

2016
0

Концентратът се дава 1 или 3 пъти дневно, според вида Задължително изхранвайте концентрираните фуражи в брашнест вид - сухи или мокри. За предпочитане е да се дават в гранулиран вид.

Още от Фермер
6237
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2493
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11970
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6723
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4338
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Дамянова прибрала тайно заточени към лагерите на смъртта, мъжът ѝ - шеф на полицията в Скопие, ѝ помага, разказва известната пиарка В началото на март 1943 г. еврейската общност в Скопие е уведомена, че на 11 март всички трябва да се съберат на жп гарата. Секретна грама за това пристига и в дома на градоначалника и областен полицейски шеф

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа