В цветната градина през март

09 март 2018
Цветя
0
31860
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Резитба и оформяне на цъфтящите храсти

Цъфтящите храсти се разделят основно в три групи, в зависимост от това на какви клонки са заложени цветните им пъпки.

В зависимост от това се прилагат (или не) различни резитби през този месец.

Всеки слънчев ден от тук нататък може да бъде прекаран в градината. Дали за отдих и съзерцаване на събуждащите се растения, или в работа - няма значение.

Независимо към коя група спада даден храст първата работа на добрия градинар е да почисти: повредени или пречупени клонки; клонки, които растат навътре в храста и се преплитат; клонки, които са избили от подложката (ако храстът е облагороден) изправено растящи силни клонки или т.нар. лакомци.

Резитба на първата група храсти - след цъфтежа

Те са с пъпки, заложени през миналата година

Тук се отнася люлякът

Може би най-известният и традиционен представител на тази група е люлякът. Освен, че ароматът му е незабравим, той се отглежда лесно и не изисква много грижи. Интересен факт е, че чрез присаждане на едно стъбло могат да цъфтят 2-3 и повече различни цвята.

Тъй като цъфтежът на тази група храсти се дължи на пъпки, заложени през изминалата година, подходящият период за резитба е веднага след прецъфтяване. Резитбата е съвсем слаба. Отстраняват се само цветовете плюс една-две пъпки. Освен, че по този начин допринасяме за по пищен цъфтеж догодина, предотвратяваме образуването на семена. Те изискват много енергия и не са необходими (освен на селекционерите).

След почистващата резитба е добре да се погледне общата картинка и растението да се дооформи според желанията.

Все пак не бива да се забравя, че силна резитба с отстраняване на цели клони се прилага, когато сокодвижението е спряло - късно през есента или през зимата. С такава резитба обаче цъфтежът се отлага с една година или поне не е толкова обилен, колкото ни се иска.

Всяко закъснение от горепосочения срок компрометира следващия цъфтеж. Освен това, ако не се отстранят прецъфтелите цветове те покафеняват с напредването на вегетацията и загрозяват гледката.

Освен ароматният люляк в тази група се подвизават още невероятно цъфтящи храсти като вистерията, форзицията, дафнето и др.

Втората група храсти цъфтят на къси клонки

Основна резитба се извършва през септември

В тази група са спиреите, вейгелата, дойцията, картопът и др. Оновната резитба за оформяне при тях се извършва през месеците август и септември. Тя отново се извършва веднага след цъфтежа. Причината обаче не е залагането на пъпки, а на къси клонки.

За пример ще дадем дойцията. Цъфтежът ѝ трае до средата на лятото, а според сорта и условията на отглеждане и до края му. Веднага след прецъфтяване започват да израстват нови клонки. Цветовете през следващата година ще са разположени именно по тези млади, къси леторастчета.

При резитбата се отстранява до 1/3 от прецъфтялото клонче. От пъпките, разположени по него, ще се развият поне две нови клончета. Храстът се сгъстява, а с това се увеличава и броят на цветовете. Ако резитбата закъснее, с нея се отстранява голяма част от тях. А през следващата година цъфтежът няма да е така пищен.

Освен редовната резитба при дойцията се извършва и подмладяваща през 3-4 години. Така се избягва изтеглянето на храста във височина и се стимулира развитието на спящи пъпки в основата.

Дойцията и другите изброени представители в групата са подходящи за единично засаждане, комбиниране с други по-ниски или по-високи растения, а не на последно място - за създаване на живи плетове със сезонен характер (на снимката е Deutzia "Pride Rochester").

Хортензията е в третата група

Цветовете са разположени на силни едногодишни клонки

В третата група храсти са хортензията, лятната спиреа и цеанотусът. Но, тъй като хортензията е най- разпространена, ще ѝ обърнем по-специално внимание.

На първо място трябва да уточним разликата между цъфтеж на млади едногодишни клонки и цъфтеж на вдървенели поне двегодишни. Тези хортензии, които цъфтят на стари клонки, се режат веднага след прецъфтяване. Резитба при хортензийте, които цъфтят на едногодишни леторасти, се прилага късно наесен или през ранна пролет.

За да определите към коя категория спада вашата хортензия, обърнете внимание на периода на цъфтеж. Логично е, че по-рано цъфтящите хортензии цъфтят на стари клонки. Следователно слаба резитба за отстраняване на прецъфтелите цветове се прилага при тях. С по-силна резитба се намалява цъфтежът през следващата година. Освен стимулиране на следващия цъфтеж с тази резитба се стимулира по-дълготраен през настоящата година, тъй като се дава възможност за продуциране на нови цветове.

Хортензиите, цъфтящи на млади стъбла, не са толкова разпространени. Такива са H. рaniculata и H. Arborescens. Цъфтежът им започва в края на лятото и началото на есента и продължава до първите слани и застудявания. Тези хортензии “прощават” ненавременно орязване или никаква резитба. Въпреки това, ако се подходи правилно и навреме, се отблагодаряват с изключително едри цветове. Резитбата се извършва, когато сокодвижението спре през зимния период. Подходящо е орязване на всички стъбла почти до нивото на земята. Освен едрите цветове така се постига и компактна форма на храста

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
11970
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

5580
0

Лилиумът Lion Heart - лъвско сърце, е ефектен азиатски сорт от серията Танго. Благодарение на необичайните си цветове – преливане от ярко жълто към черно,

5490
0

Името произлиза от гръцките думи "кардио" - "сърце" и "крион" - "лилия", т.е. "сърцевидна лилия". Дължи се на формата на листата. Кардиокринумът е гигантска лилия, която цъфти само веднъж,

23886
0

С химични препарати или без? Разглеждаме възможните варианти за подхранване на цветята- плюсовете и минисуте на синтетичните торове и тези на органичните.

30420
0

Тази операция често се смята за елементарна, но в действителност има строги правила Растенията не се развиват само на височина, но и на ширина. Кореновата система на цветята се развива пропорционално

Още от Фермер
6237
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2493
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

6723
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4338
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

1143
0

През нощта валежите почти навсякъде ще спрат. Преди обяд над западната половина на страната и облачността временно ще се разкъса, но по-късно през деня отново ще се увеличи и на отделни места,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Дамянова прибрала тайно заточени към лагерите на смъртта, мъжът ѝ - шеф на полицията в Скопие, ѝ помага, разказва известната пиарка В началото на март 1943 г. еврейската общност в Скопие е уведомена, че на 11 март всички трябва да се съберат на жп гарата. Секретна грама за това пристига и в дома на градоначалника и областен полицейски шеф

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа