В цветната градина през март

09 март 2018
Цветя
0
34056
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Резитба и оформяне на цъфтящите храсти

Цъфтящите храсти се разделят основно в три групи, в зависимост от това на какви клонки са заложени цветните им пъпки.

В зависимост от това се прилагат (или не) различни резитби през този месец.

Всеки слънчев ден от тук нататък може да бъде прекаран в градината. Дали за отдих и съзерцаване на събуждащите се растения, или в работа - няма значение.

Независимо към коя група спада даден храст първата работа на добрия градинар е да почисти: повредени или пречупени клонки; клонки, които растат навътре в храста и се преплитат; клонки, които са избили от подложката (ако храстът е облагороден) изправено растящи силни клонки или т.нар. лакомци.

Резитба на първата група храсти - след цъфтежа

Те са с пъпки, заложени през миналата година

Тук се отнася люлякът

Може би най-известният и традиционен представител на тази група е люлякът. Освен, че ароматът му е незабравим, той се отглежда лесно и не изисква много грижи. Интересен факт е, че чрез присаждане на едно стъбло могат да цъфтят 2-3 и повече различни цвята.

Тъй като цъфтежът на тази група храсти се дължи на пъпки, заложени през изминалата година, подходящият период за резитба е веднага след прецъфтяване. Резитбата е съвсем слаба. Отстраняват се само цветовете плюс една-две пъпки. Освен, че по този начин допринасяме за по пищен цъфтеж догодина, предотвратяваме образуването на семена. Те изискват много енергия и не са необходими (освен на селекционерите).

След почистващата резитба е добре да се погледне общата картинка и растението да се дооформи според желанията.

Все пак не бива да се забравя, че силна резитба с отстраняване на цели клони се прилага, когато сокодвижението е спряло - късно през есента или през зимата. С такава резитба обаче цъфтежът се отлага с една година или поне не е толкова обилен, колкото ни се иска.

Всяко закъснение от горепосочения срок компрометира следващия цъфтеж. Освен това, ако не се отстранят прецъфтелите цветове те покафеняват с напредването на вегетацията и загрозяват гледката.

Освен ароматният люляк в тази група се подвизават още невероятно цъфтящи храсти като вистерията, форзицията, дафнето и др.

Втората група храсти цъфтят на къси клонки

Основна резитба се извършва през септември

В тази група са спиреите, вейгелата, дойцията, картопът и др. Оновната резитба за оформяне при тях се извършва през месеците август и септември. Тя отново се извършва веднага след цъфтежа. Причината обаче не е залагането на пъпки, а на къси клонки.

За пример ще дадем дойцията. Цъфтежът ѝ трае до средата на лятото, а според сорта и условията на отглеждане и до края му. Веднага след прецъфтяване започват да израстват нови клонки. Цветовете през следващата година ще са разположени именно по тези млади, къси леторастчета.

При резитбата се отстранява до 1/3 от прецъфтялото клонче. От пъпките, разположени по него, ще се развият поне две нови клончета. Храстът се сгъстява, а с това се увеличава и броят на цветовете. Ако резитбата закъснее, с нея се отстранява голяма част от тях. А през следващата година цъфтежът няма да е така пищен.

Освен редовната резитба при дойцията се извършва и подмладяваща през 3-4 години. Така се избягва изтеглянето на храста във височина и се стимулира развитието на спящи пъпки в основата.

Дойцията и другите изброени представители в групата са подходящи за единично засаждане, комбиниране с други по-ниски или по-високи растения, а не на последно място - за създаване на живи плетове със сезонен характер (на снимката е Deutzia "Pride Rochester").

Хортензията е в третата група

Цветовете са разположени на силни едногодишни клонки

В третата група храсти са хортензията, лятната спиреа и цеанотусът. Но, тъй като хортензията е най- разпространена, ще ѝ обърнем по-специално внимание.

На първо място трябва да уточним разликата между цъфтеж на млади едногодишни клонки и цъфтеж на вдървенели поне двегодишни. Тези хортензии, които цъфтят на стари клонки, се режат веднага след прецъфтяване. Резитба при хортензийте, които цъфтят на едногодишни леторасти, се прилага късно наесен или през ранна пролет.

За да определите към коя категория спада вашата хортензия, обърнете внимание на периода на цъфтеж. Логично е, че по-рано цъфтящите хортензии цъфтят на стари клонки. Следователно слаба резитба за отстраняване на прецъфтелите цветове се прилага при тях. С по-силна резитба се намалява цъфтежът през следващата година. Освен стимулиране на следващия цъфтеж с тази резитба се стимулира по-дълготраен през настоящата година, тъй като се дава възможност за продуциране на нови цветове.

Хортензиите, цъфтящи на млади стъбла, не са толкова разпространени. Такива са H. рaniculata и H. Arborescens. Цъфтежът им започва в края на лятото и началото на есента и продължава до първите слани и застудявания. Тези хортензии “прощават” ненавременно орязване или никаква резитба. Въпреки това, ако се подходи правилно и навреме, се отблагодаряват с изключително едри цветове. Резитбата се извършва, когато сокодвижението спре през зимния период. Подходящо е орязване на всички стъбла почти до нивото на земята. Освен едрите цветове така се постига и компактна форма на храста

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
36423
0

Кичестото растение привлича с ярките си гъсти цветове Това очарователно растение може да се настани в градината в саксии или кошници, а сортовете с дълги филизи ще украсяват пейки и огради.

62703
0

Красавицата може да се конкурира с орхидеите За Adenium obesum се заговори отскоро у нас. С екзотичния си вид и красивите си цветове той бързо намира място в сърцата и домовете на любителите и

13644
0

Хостата е идеална и за ,заети хора Красиви, лесни за отглеждане растения, без много неприятели се продават като топъл хляб днес. А ако са и многогодишни, щастието е пълно.

18495
0

В цветната градина всичко се нуждае от чести поливки и често разрохкване на почвата. Не се поливат само лалетата, зюмбюлите и нарцисите, луковиците на които трябва да се извадят,

30483
0

Ако в градината има склон, където нищо не иска да расте, или голи участъци под дърветата, там засадете красивата билка Има както нискорастящи видове,

Още от Фермер
2250
0

След като кравата Пенка беше спасена от евтаназия, нарушителката на европейските закони предстои да се завърне в стадото си, съобщи Би Ти Ви. От 25 май кравата Пенка е в импровизиран обор в

1719
0

„Български фермер“: - Дните в края на май и началото на юни бяха дни на истината и знанията за множество български земеделски стопани, които посетиха полските дни, организирани от Лидер Консултинг.

1188
0

Всеки собственик на куче знае от лични набюдения, че кучетата обичат да гледат телевизия. Те наистина са достатъчно умни, за да възприемат образа на животни, дори и на такива,

2277
0

Слабите роеве и тези след тях - т. нар. втораци, се събират. На заредения с пити плодник се поставя празен магазин с дъно от ханеманова решетка. Най-напред се изсипва силният рой.

13860
0

Ако не можете сами, търсете ветеринар За премахване на впил се паразит в любимеца ви, ветеринарните лекари разполагат със специални инструменти. Те позволяват кърлежът да се извади,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

При голям провал винаги се търси изкупителна жертва и по всичко изглежда, че в Германия я намериха в лицето на Месут Йозил. Вестник “Билд” излезе с материал, в който пише, че голяма част от феновете са бесни от решението на селекционера Йоахим Льов да пусне футболиста на английския “Арсенал” титуляр в мача с Мексико.

Популярната система за онлайн наблюдение на пациенти в реално време “Чек Пойнт Кардио” беше използвана като най-добра практика в проведената в Европейския парламент конференция за дигитално здравеопазване. Демонстрираната пред евродепутати българска технология ще стане основа за европейската дигитална трансформация в здравеопазването,

Извън пазара засега остават американските тецове След дълги години застой и липса на воля за либерализацията на пазара на ток най-после се направиха стъпки за освобождаването му. 2018 г. ще се запомни в енергетиката. Държавата - парламентът и Министерството на енергетиката, а и бизнесът се опитаха да залепят парчетата от пъзела на свободния

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа