В цветната градина през март

09 март 2018
Цветя
0
36558
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Резитба и оформяне на цъфтящите храсти

Цъфтящите храсти се разделят основно в три групи, в зависимост от това на какви клонки са заложени цветните им пъпки.

В зависимост от това се прилагат (или не) различни резитби през този месец.

Всеки слънчев ден от тук нататък може да бъде прекаран в градината. Дали за отдих и съзерцаване на събуждащите се растения, или в работа - няма значение.

Независимо към коя група спада даден храст първата работа на добрия градинар е да почисти: повредени или пречупени клонки; клонки, които растат навътре в храста и се преплитат; клонки, които са избили от подложката (ако храстът е облагороден) изправено растящи силни клонки или т.нар. лакомци.

Резитба на първата група храсти - след цъфтежа

Те са с пъпки, заложени през миналата година

Тук се отнася люлякът

Може би най-известният и традиционен представител на тази група е люлякът. Освен, че ароматът му е незабравим, той се отглежда лесно и не изисква много грижи. Интересен факт е, че чрез присаждане на едно стъбло могат да цъфтят 2-3 и повече различни цвята.

Тъй като цъфтежът на тази група храсти се дължи на пъпки, заложени през изминалата година, подходящият период за резитба е веднага след прецъфтяване. Резитбата е съвсем слаба. Отстраняват се само цветовете плюс една-две пъпки. Освен, че по този начин допринасяме за по пищен цъфтеж догодина, предотвратяваме образуването на семена. Те изискват много енергия и не са необходими (освен на селекционерите).

След почистващата резитба е добре да се погледне общата картинка и растението да се дооформи според желанията.

Все пак не бива да се забравя, че силна резитба с отстраняване на цели клони се прилага, когато сокодвижението е спряло - късно през есента или през зимата. С такава резитба обаче цъфтежът се отлага с една година или поне не е толкова обилен, колкото ни се иска.

Всяко закъснение от горепосочения срок компрометира следващия цъфтеж. Освен това, ако не се отстранят прецъфтелите цветове те покафеняват с напредването на вегетацията и загрозяват гледката.

Освен ароматният люляк в тази група се подвизават още невероятно цъфтящи храсти като вистерията, форзицията, дафнето и др.

Втората група храсти цъфтят на къси клонки

Основна резитба се извършва през септември

В тази група са спиреите, вейгелата, дойцията, картопът и др. Оновната резитба за оформяне при тях се извършва през месеците август и септември. Тя отново се извършва веднага след цъфтежа. Причината обаче не е залагането на пъпки, а на къси клонки.

За пример ще дадем дойцията. Цъфтежът ѝ трае до средата на лятото, а според сорта и условията на отглеждане и до края му. Веднага след прецъфтяване започват да израстват нови клонки. Цветовете през следващата година ще са разположени именно по тези млади, къси леторастчета.

При резитбата се отстранява до 1/3 от прецъфтялото клонче. От пъпките, разположени по него, ще се развият поне две нови клончета. Храстът се сгъстява, а с това се увеличава и броят на цветовете. Ако резитбата закъснее, с нея се отстранява голяма част от тях. А през следващата година цъфтежът няма да е така пищен.

Освен редовната резитба при дойцията се извършва и подмладяваща през 3-4 години. Така се избягва изтеглянето на храста във височина и се стимулира развитието на спящи пъпки в основата.

Дойцията и другите изброени представители в групата са подходящи за единично засаждане, комбиниране с други по-ниски или по-високи растения, а не на последно място - за създаване на живи плетове със сезонен характер (на снимката е Deutzia "Pride Rochester").

Хортензията е в третата група

Цветовете са разположени на силни едногодишни клонки

В третата група храсти са хортензията, лятната спиреа и цеанотусът. Но, тъй като хортензията е най- разпространена, ще ѝ обърнем по-специално внимание.

На първо място трябва да уточним разликата между цъфтеж на млади едногодишни клонки и цъфтеж на вдървенели поне двегодишни. Тези хортензии, които цъфтят на стари клонки, се режат веднага след прецъфтяване. Резитба при хортензийте, които цъфтят на едногодишни леторасти, се прилага късно наесен или през ранна пролет.

За да определите към коя категория спада вашата хортензия, обърнете внимание на периода на цъфтеж. Логично е, че по-рано цъфтящите хортензии цъфтят на стари клонки. Следователно слаба резитба за отстраняване на прецъфтелите цветове се прилага при тях. С по-силна резитба се намалява цъфтежът през следващата година. Освен стимулиране на следващия цъфтеж с тази резитба се стимулира по-дълготраен през настоящата година, тъй като се дава възможност за продуциране на нови цветове.

Хортензиите, цъфтящи на млади стъбла, не са толкова разпространени. Такива са H. рaniculata и H. Arborescens. Цъфтежът им започва в края на лятото и началото на есента и продължава до първите слани и застудявания. Тези хортензии “прощават” ненавременно орязване или никаква резитба. Въпреки това, ако се подходи правилно и навреме, се отблагодаряват с изключително едри цветове. Резитбата се извършва, когато сокодвижението спре през зимния период. Подходящо е орязване на всички стъбла почти до нивото на земята. Освен едрите цветове така се постига и компактна форма на храста

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
4734
0

“Купих си холандска бегония. Веднага ли да я пресадя в нова саксия, или да изчакам да прецъфти? Мога ли да я поставя близо до друга бегония?” Семейството на бегониите е огромно.

5931
0

Как да държим насекомите далеч от градината и растенията? Този въпрос често задават много хоби-градинари. Но, замислете се... Градина без насекоми е като птица без песен.

23364
0

Сега да се планира пролетната градина Цветята са най-главното украшение на всяка градина. За да се наслаждават на красотата им и през следващата година,

39465
0

“Отровата е във всичко, и няма нищо без отрова. Дозата я прави отрова или лекарство." Думите са на известен професор от далечното минало. А темата напълно се припокрива с героите на тази страница.

3420
0

* Блатното кокиче е в Червената книга Блатното кокиче (Leucojum aestivum) е луковично растение с пролетен цъфтеж. Климатичните условия у нас са благоприятни за това лечебно растение,

Още от Фермер
675
0

В домашни условия плодовата продукция се съхранява в дървени касетки. Те са много удобни както за транспортиране от овощната градина до вкъщи, така и за по-нататъшни грижи в помещението за

2979
0

Между 100 и 200 лв. е разходът за еднократното участие във фермерски пазар. А първоначалната инвестиция, която трябва да направи фермерът, за да участва, е 11 500 лева.

2061
0

Правителството одобри проект на Закон за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Законопроектът предвижда промяна в списъка на търговските дружества с повече от 50 на сто

648
0

Четири грипни щама се очакват през предстоящия сезон - "Мичиган", "Сингапур", "Колорадо" и "Пукет". Това каза по време на дискусия, посветена на ваксинопрофилактиката, проф.

3042
0

Имам уверение от големите вериги, че няма да работят с печалба от хляба. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов след заседание на ресорната комисия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Българският нападател Георги Христов вкара юбилейния си гол №60 в Северна Америка. 33-годишният пловдивчанин излезе титуляр за “Тампа Бей Роудис” в гостуването на “Нешвил” от USL (II ниво на футбола в САЩ и Канада). Христов откри резултата още в началото на мача. Той бе изведен сам срещу вратаря Мат Пикинс,

10 нови шефове на мисии одобри правителството, всички са дипломати Димитър Абаджиев, чийто мандат като посланик на България в Словения още не е изтекъл, получи нов пост. Той ще оглави новосъздаденото българско посолство в столицата на Саудитска Арабия Рияд, реши правителството в сряда. 10 посланически рокади одобри Министерският съвет,

Университетът в Съри, Англия, оповести за първото в историята успешно прилагане на активно събиране на космически боклук в околоземна орбита, предаде ТАСС. На сайта на учебното заведение се съобщава, че това е направено с помощта на мрежа, спусната от експериментален спътник. "Спътникът RemoveDEBRIS успешно използва бордова мрежа в орбита -

Отговор:Най-подходящите култури са бобовите, тъй като обогатяват почвата с азот. На същото място може да засеете зелен и зрял фасул, грах, бакла, леща и др.
youtube video
Към галерията с видеа