Най-характерните грешки при избора, експлоатацията и настройките на тези машини, посочени и разяснени от водещи специалисти на световни компании производителки

Пръскачката е една от най-важните машини в съвременното земеделие. От качеството на нейната работа зависи от 50 до 70 на сто от количеството на получената реколтата. Тази техника е една от първите, която излиза на полето в началото на сезона, и работи чак до есента. За характерните грешки при избора, експлоатацията и настройките на тези машини разказват водещи специалисти от компаниите производителки на пръскачки - Amazone, John Deere, КUHN, Lemken, Berthoud, AGCO, Ростсельмашы и Horsch

На първо място: безопасността преди всичко

Днес този проблем не е така актуален, но доскоро за безопасността на оператора почти не се мислеше. А това е един от най-важните проблеми в земеделието като цяло, тъй като съществува дефицит на квалифицирани кадри и не всеки се съгласява да работи при пръскане.

Пръскането е работа с високотоксични химически вещества, които, особено в концентрирана форма, могат да причинят сериозни вреди на здравето на човек. Все още се помнят времената, когато механизатор, работил 10-15 години на растителна защита, получаваше група инвалидност.

Преди всичко е необходима сигурна кабина, в която операторът трябва да има не само обзор и комфорт, но и чист и безопасен въздух.

Днес вече има въглеродни филтри и други системи за защита и очистване на въздуха в кабината, възможност дистанционно да се зарежда работният разтвор и да се промива системата на пръскането, което свежда контактите с опасните вещества до минимум. Въпреки това безопасността на оператора си остава болен въпрос.

Как става зареждането на пръскачката? Доколко човекът влиза в контакт с пестицидите? Каква е изолацията на работната зона на механизатора? Това са въпроси, които никога не бива да се игнорират, използвайки дори най-съвременната пръскачка.

Преди да купите: проверете качеството на сервиза

Имайки предвид състоянието на междуселските пътища, да се залага на самоходни машини може само ако фермерът е напълно сигурен в качеството на сервиза и неговата достъпност. Прикачните машини като правило са по-прости, по-евтини и се поправят по-бързо. Ако е аварирала самоходната пръскачка, професионалистите трябва да могат да решат проблема във възможно най-кратки срокове.

Не пропускайте да съберете мненията на други стопанства във вашия район за работата на сервиза на дилъра, тъй като той и резервните части са важна част от вземането на решение при избор на земеделска техника. Преди покупката посетете базата на дилъра и задължително вземете координатите на стопанства, където вече работят такива машини. Не пропускайте да поговорите с тези фермери. По-добре е да се учите на чужди грешки, тъй като собствените в земеделието струват много скъпо.

Пръскачката изпълнява най-важните технически операции в едно стопанство - защита на растенията от плевели, подхранване, борба с вредители.

А за стопанство, работещо по минимална технология или Strip-Till, такава машина е просто жизненонеобходима. Без обръщане на почвения пласт борбата с плевелите е възможна само с помощта на химия.

Ако не се прилагат средства за растителна защита, може да бъде загубена до 70 на сто от реколтата, предупреждават специалистите. Дори ако почвата е качествено обработена, сеитбата е проведена по всички правила и са вложени са много пари в минерални торове, въпреки това реколта може и да няма, ако ви нападнат вредители или болести. Така че няма никакво съмнение, че към избора на пръскачка трябва да се подходи много отговорно.

Резервоар: колкото по-голям, толкова по-добре?

Още на етапа на избор на машината трябва да се съотнесат наличните в стопанството площи, конфигурацията на полята и отглежданите култури с параметрите на машината - размер на резервоара, ширина на щангите и височина (клирънс) на пръскачката. Изхождайки именно от тези параметри, се определя типът на пръскачката, която е необходима за конкретното стопанство.

Така в стопанства с размер до 10 000 дка оптимални по цена и маневреност са пръскачките с вместимост на резервоара 900-2000 л. Най-често това са навесни машини, те са най-подходящи за стопанства със до 10 000 дка зърнени култури, до 5000 окопни и възможно до 1000 дка зеленчуци.

По-едрите земеделци, обработващи до 40 000 дка зърнени или окопни култури и до 5000 дка овощни, може да помислят за машини с вместимост на резервоара 3000-4000 л. Това най-често са прикачните пръскачки.

А най-големите арендатори, разполагащи с площи над 40 000 дка, специалистите съветват да обърнат внимание на машините, които разполагат с резервоар с вместимост 3600 - 12 000 литра. С такива параметри вече се произвеждат не само прикачни, но и самоходни пръскачки.

Обемът на резервоара оказва пряко влияние върху производителността на пръскачката - колкото по-често трябва да се зарежда, толкова повече престоява техниката. Така при някои култури, например овощните, нормите на внасяните средства за растителна защита като правило са високи - 30-40 литра на декар, което означава, че е необходим сериозен обем на резервоара.

Но това не е задължително да бъде прикачна машина. Трудно е да се маневрира сред овощните култури с прикачна пръскачка. По-подходящи са навесните или самоходните.

Освен на обема на резервоара, специалистите съветват

да се обърне внимание и на производителността на помпата

Като типична грешка те посочват покупката на пръскачка с помпа с ниска производителност, на която е поставен голям резервоар. При работа на култури с високи норми на внасяните средства за растителна защита, пръскачките с помпа с капацитет 150 - 180 л/мин не могат да се движат на скорост по-висока от 5-6 км/час, поради което въпреки големите обеми на резервоара, те ще имат ниска производителност на работа на полето.

Трябва да се има предвид, че безкрайно увеличаване на вместимостта на резервоара не е възможно. То има технологични и конструктивни предели - преди всичко налягането върху почвата и размерът на машината. Според специалистите максимално възможният обем на резервоара при повечето пръскачки днес не превишава 6000 литра. Те съветват обемът да се избира, изхождайки не от общото количество засети площи, а от средния размер на полята в стопанството. Така, ако средният размер на полята не превишава 200 дка, то напълно подходящи са навесни пръскачки с вместимост на резервоара до 2000 литра. При среден размер на полята 400 - 600 дка, от логистична гледна точка е удобно използването на машини с резервоар 3000 - 4000 литра. А при среден размер на полята от 1000 дка и повече, е добре да се сдобиете с 5000 - 12а000-литрови пръскачки.

На този критерий специалистите препоръчват да се обърне внимание и при избора на работната ширина на щангите.