Стърнищният 3-редов култиватор GALUCHO CH3L е универсална машина, подходяща както за плитки, така и за средни и дълбоки до 35 см обработки

Пролетната сеитба, както и есенната, се предхождат от различни почвообработки. Според технологиите, които използват земеделците те са орни, безорни /NO TILL/ и междинни. Един от най-модерните методи е т.нар. безорно земеделие, което все още бавно навлиза в българското селско стопанство. Все още нашите зърнопроизводители се отнасят към него с известни резерви и предпочитат преди да го прилагат в напълната му форма да използват позната у нас междинна обработка, при която земята се третира основно с култиватори и брани, без да се използва дълбока оран. В този смисъл специалистите отбелязват, че най-търсени инвентари тази година ще бъдат стърнищните култиватори, специализираните брани, както и някои други машини за прецизна подготовка на посевните полета.

Такъв един стърнищен 3-редов култиватор е GALUCHO CH3L. Той е универсален, подходящ както за плитки обработки, така и за средни и дълбоки до 35 см обработки на почвата. Дълбокото разрохване в уплътнените почвени слоеве допринася за дълбочинното поемане на водата. По този начин той се превръща в алтернатива на оранта при което се правят значително по-малко разходи.

Машината се отличава с висока надежност. Здравата централна рама-греда е профил 300х300х10 мм, на която са монтирани сгъваеми крила от греди със сечение 100х100х10 мм. Шилата са от обработена стомана Hardox 450 с дебелина 30 мм. Всеки един работен орган е снабден с нон стоп защита. Култиваторът има двойни компресиращи пружини с възможност за регулиране на натиска. Конструкцията й позволява монтирането на няколко вида задни дискове и валяци. Машината е снабдена с електро-хидравличен контролер.

Сред богата гама дискови брани на португалския бранд ГАЛУЧО особено подходяща за безорни обработки е многоцелевата, високоскоростна дискова брана с независими дискове GALUCHO GDM. Това е модел разработен за повърхностно обработване на почвата като инкорпориране на стърнища. Машината нарязва и смесва растителните остатъци, подготвя сеитбеното легло и предотвратява изпаряването на вода от почвата.

Дисковете са дълбоко назъбени, с агресивна кривина. Всеки един от дисковете с размер 610х6 мм е снабден с индивидуална система за сигурност - пружина с дебелина 20 мм. Индивидулното окачване на всеки диск допринася също така и за перфектното копиране на терена, особено при каменисти и неравни терени. Главините на дисковете са необслужвеми. Машината е снабдена със система за индивидуално регулиране на ъгъла на атака на дисковите секции от 0 до 25 градуса.

Дисковата брана GALUCHO GDM позволява монтирането на няколко вида еднични или двойни задни валяци (за различни почвено-климатични условия), които допринасят за равномерното повърхностно заравняване и смесване на почвата с растителните остатъци. При по-тежката серия, теглото на диск е 130 кг. Машината е снабдена с електро-хидравличен контролер - по-малко на брой бързи връзки и лесно опериране от кабината на трактора. Благодарение на своя уникален дизайн, GALUCHO GDM е в състояние да се справи с различни задачи, при различни дълбочини на обработка и на полета с различни условия за работа.