Машината бе представена за първи път на изложението Агритехника 2017

Новият култиватор HORSCH Terrano GX се предлага с 4,5 и 6 метра работна ширина. Той се произвежда като 3- или 4-секционен универсален култиватор със следа на стъпката от 28,5 и 31,5 см, с което ще задоволи изискванията на много клиенти.

Terrano GX има лапи TerraGrip от трето поколение. Пружинният пакет е поставен паралелно на рамата и има сила на задействане от 550 кг. Големите и без обслужване въртящи точки осигуряват много дълъг експлоатационен живот. Култиваторът може да бъде оборудван с 4 вида работни органи - от интензивно разбъркващи до саморазрохкващи и с това подходящи за всяка ситуация.

Ходовата част на Terrano GX се намира зад лапите, преди подравняващите инструменти. Ходовата част с големи гуми служи за транспорт на шосето и при обръщане на полето. Кинематиката на ходовата част се грижи както за висок просвет при вдигнато положение, така и за сигурно завъртане на гумите от работния участък при спуснато положение. Това означава оптимално качество на работа в полето и висок комфорт при транспорт на шосето.

За да се използва оптимално теглителната сила, Terrano GX е оборудван с устройство за усилване на тягата на трактора, който по време на работа непрекъснато пренася 1200 кг върху задния мост на машината. Функцията лесно се активира от уреда за управление за вдигане и пускане без допълнителни цилиндри и маркучи. За подравняване са на разположение както дискове, които разпределят агресивно материала пред валяка, така и нивелатори, които заглаждат материала и така гарантират перфектно изравняване.

Terrano GX е замислен за оборудване както с единичен, така и с двоен валяк. С предлагането на 6 вида валяци може да се задоволят всички индивидуални нужди на клиентите. За работа в мокри условия или сеитба на есенни култури е конструиран специален валяк, който с малка контактна повърхност предотвратява уплътняването и така само води машината в дълбочина.

Предлагат се единични валяци Ring Flex и SteelDisc. Варианти на двойни валяци са познатият двоен RollPack валяк и новият двоен RingFlex валяк, както и комбинираният валяк SteelFlex. Terrano може да се оборудва както с торовнасяща уредба за целенасочено торене, така и с доказалате се сеялка Minidrill за междинни култури и зелено торене.

С появата на Terrano GX моделите от фамилията Terrano вече се състоят от GX, навесния универсален FX, Terrano MT с два реда дискове и два реда лапи и Terrano 10 и 12 FM за големи работни ширини.