Ще има и измръзвания по лозите

07 март 2018
В лозята
0
5193
1 2
 

Отминалите дни с изключително ниски температури са повредили част от десертните сортове лозя, казаха специалисти и фермери от Южна България.

От Старозагорско и Новозагорско, в чийто райони температурите срещу първи март паднаха до най-ниските в страната - минус 21 градуса, заявиха, че определено очакват поражения.

Десертните лозови сортове са по-чувствителни и когато студовете паднат под минус 15 градуса, те се поразяват, знаят лозарите.

Стопаните се притесняват, че тези, макар и почти последни зимни студове, вече са оказали неблагоприятно влияние на тяхното производство.

Според специалистите от Института по лозарство и винарство в Плевен и в други години в нашата страна е имало периоди през този сезон, когато температурите са падали ниско - до минус 20 - минус 23 градуса.

Тогава са се получавали

измръзвания до някаква степен

и на лозовите винени масиви, но не в много голяма степен, защото те са по-издръжливи.

Докато при десертните сортове измръзванията винаги са по-чувствителни в подобни ситуации.

Съвет: Все пак лозата е устойчиво растение и има съпротивителни сили, които му помагат да се възстанови донякъде, казват експертите, затова изчакайте с коригиращите резитби.

Има време да се отстранят измръзналите и повредени части на растенията. (ХФ)

Винените сортове

са по-издръжливи

Когато температурите са падали ниско - до минус 20 - минус 23 градуса, почти винаги са се получавали измръзвания до някаква степен по лозите и асмите.

Въпросът е да изчакате и прецените процента на пораженията, за да съобразите какъв да е процентът на резитбата.

Ще има и измръзвания

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
16380
0

10 правила, които задължително трябва да се спазват Боцването на лозовата пръчка не е елементарна работа, въпреки че някои стопани го смятат за такова.

16875
0

С него можете да подмените сорта на дворната асма През този месец може да се направи присаждането "на разцеп", за което много читатели искаха пак да напишем.

10782
0

Освен редовното пръскане по календарите за растителна защита с различни препарати, често се налага и извънредно - в зависимост от появата на едно или друго заболяване или неприятели.

22095
0

Резитбата да приключи не по-късно от края на месеца Този месец почвата в лозето е доста отъпкана и трябва да се обработи веднага след като се направи резитба и се изнесат пръчките.

88344
0

Март месец е много важен за лозарите, по-точно за техния календар. Какво не бива да пропускат. Ако през топлите дни на февруари не са извършили изцяло резитбата при отделните сортове лози,

Още от Фермер
6237
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

2493
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11970
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6723
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

4338
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Анна Дамянова прибрала тайно заточени към лагерите на смъртта, мъжът ѝ - шеф на полицията в Скопие, ѝ помага, разказва известната пиарка В началото на март 1943 г. еврейската общност в Скопие е уведомена, че на 11 март всички трябва да се съберат на жп гарата. Секретна грама за това пристига и в дома на градоначалника и областен полицейски шеф

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа