* Може да се направи у дома, твърдят руските лозари

За много хора да приготвят шампанско от лозови листа у дома изглежда невероятно.

Но е възможно, стига напитката да се приготви с помощта на специална технология, посочват руски лозари. Всичко, което е необходимо, с изключение на листата, е захар и варена вода.

Как да се подготвите

Първо трябва да си съберете от първите свежи листа, които се появят. Най-подходящите за целта са тези от благородни сортове грозде.

Всяко листо трябва да се провери - по него да няма симптоми на заболяване.

След това за 2 кг листа например, трябва да приготвите 12 литра варена вода. И да имате съд от близо 20 литра.

Технологията

Чистите листа се изсипват във вряла вода и се попарват - трябва да се оставят в течността в продължение на 3 дни. През това време съдът се поставя в тъмна стая и се покрива с кърпа.

На 4-ия ден листата се отстраняват от течността и се изхвърлят.

Течността се филтрира и към нея се прибавя захар - 1 литър течност изисква 1 чаша захар.

Следва процесът на ферментация - трябва да протече без навлизане на въздух.

Виното от гроздови листа изисква да престои около 27 дни.

Но следете и ако видите, че след петия дни процесът на ферментация не е започнал, тогава е необходимо да добавите 3-5 супени лъжици суха мая.

Накрая виното се бутилира, а запечатаните бутилки трябва да се поставят в хоризонтално положение. Съдържанието им с времето ще започне да става по-светло и да се газира.

След 3-4 месеца шампанското ще получи приятен вкус

След 12 месеца съхранение напитката придобива най-истинския си вкус на шампанско с леки нотки на ябълки. Разбира се, в магазина няма да намерите такъв.

Съвет: майсторите твърдят, че технологията за приготвяне на домашно шампанско от листата на лозите се доближава до технологията за производство на пенлива напитка от листата на касис, която също правят.